Хто звільнений від штрафу за невиконання квоти 4%

Єдиною підставою для звільнення від сплати санкцій за невиконання нормативу робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю є повне утримання підприємства з державного або місцевих бюджетів

Хто звільнений від штрафу за невиконання нормативу робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю?

Відповідно до ст. 19 Закону України від 21.03.1991 №875-XII «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні» підприємства, установи, організації, у тому числі підприємства, організації громадських організацій осіб з інвалідністю, фізичні особи, які використовують найману працю, самостійно здійснюють працевлаштування осіб з інвалідністю у рахунок нормативів робочих місць.


Роботодавцю потрібно виконувати норматив робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю, а саме:


  1. якщо роботодавець наймає від 8 по 25 працівників – одне робоче місце слід облаштувати для співробітника з інвалідністю;
  2. якщо працевлаштовані більше 25 осіб (тобто 26 і більше) – 4% середньооблікової кількості штатних працівників мають складати люди з інвалідністю.


Фахівці Фонду звертають увагу, що норми Закону №875 не встановлюють відповідний обов'язок роботодавця щодо працевлаштування осіб з інвалідною у залежність від будь-яких обставин, з яких особа з інвалідністю не може працювати у такого роботодавця та не встановлюють підстав, за яких роботодавець може бути звільнений від обов'язку виконання нормативу.


За невиконання нормативу із працевлаштування осіб з інвалідністю на роботодавця накладаються адміністративно-господарські санкції.


Єдиною підставою для звільнення від сплати адміністративно-господарських санкцій, нарахованих у зв'язку з невиконанням нормативу робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю згідно із ст. 20 Закону №875, є повне утримання підприємства, установи і організації за рахунок коштів державного або місцевих бюджетів.


Джерело: лист Фонду соцзахисту осіб з інвалідністю від 12.07.2024 №08/13-2181/13