Чи може інспектор з кадрів виконувати за суміщенням роботу інженера з охорони праці

👇 Таке питання надійшло до сервісу «Особистий Консультант», наші експерти ретельно працювали над ним та надали вичерпну відповідь🕵️

У нас на підприємстві 48 працівників і звільнився інженер з охорони праці. Чи можна покласти обов'язки інженера з охорони праці на іншого працівника (наприклад, на працівника кадрової служби) в порядку суміщення?

Інспектор з кадрів не може виконувати обов’язки інженера з охорони праці за суміщенням, але цілком може це робити за окремим трудовим договором, як внутрішній сумісник.


Типове положення про службу охорони праці затверджене наказом Держнаглядохоронпраці від 15.11.2004 № 255 (далі — Типове положення). З 14.04.2017 наказом Мінсоцполітики від 31.01.2017 № 148 із п. 1.4 Типового положення виключили положення, які давали змогу іншим працівникам з відповідною підготовкою виконувати функції з питань охорони праці за суміщенням. Тут встановлено: на підприємстві з кількістю працюючих менш як 50 осіб функції служби охорони праці можуть виконувати в порядку сумісництва особи, які мають відповідну підготовку.

Увага! На підприємствах з кількістю працюючих 50 і більше осіб створюється служба охорони праці.

Отже, якщо інспектор з кадрів має або пройде відповідну підготовку, можна укласти із ним окремий трудовий договір за сумісництвом.


Працівник працюватиме за сумісництвом у вільний від основної роботи час. Тому переконайтеся, аби робочий час за основним місцем роботи не збігався навіть частково з графіком роботи за сумісництвом.


👌 Сервіс «Особистий Консультант» це письмові безлімітні швидкі відповіді (від 15 хвилин) на професійні питання.

Отримайте доступ до сервісу, оформивши передплату у пакетах «Професіонал», «Преміум» або «Преміум ПРО».


Джерело: kadroland


Шаблони та зразки документів:


Заява про прийняття на роботу за сумісництвом на умовах неповного робочого часу

Наказ про прийняття на роботу на умовах сумісництва