Про критерії критичності для СГ підприємств, звільнення за невиконання обов’язків, пільги для донорів, заповнення ф. П-2.🙋‍♀️ Ранковий кадровик від 19.08.2024

Коротко, структурно, зрозуміло розповідаємо про головні новини. Радимо кращі статті дня та даємо зразки документів. І трохи професійного гумору


Колеги, Тетяна Шолкова, редакторка Кадрової платформи № 1, підготувала щотижневий випуск новин.

Сьогодні обговоримо ключові зміни в законодавстві за тиждень з 12 по 16 серпня. Поїхали!


Нові критерії критичності для СГ підприємств


Мінагрополітики доповнило перелік критеріїв, за якими визначають підприємства критично важливими для національної економіки в галузі сільського господарства в особливий період. На що звернути увагу, розповідаємо за посиланням.


Не виконуєш обов’язки – на вихід


Працівник не виконує обов’язки, передбачені ТД? Може він систематично порушує дисципліну? Замислюєтесь, чи не звільнити такого працівника? Тоді ця стаття саме для вас. Ми детально розглянули, як уникнути негативних наслідків від такого звільнення у майбутньому.


Читати статтю


Поїздка за кордон: зміни у правилах виїзду громадян


13.08.2024 набрали чинності зміни, внесені до Правил перетинання державного кордону громадянами України. Зокрема прикордонники тепер мають право в електронному вигляді отримувати дані про громадян. Про нюанси перевірок говоримо тут.


Лікарняні по-новому: вивчаємо урядовий законопроєкт


У Верховній Раді готують до розгляду законопроєкт № 11418, яким пропонують внести зміни щодо видачі листків непрацездатності. Зокрема, передбачається можливість видавати у період дії воєнного стану паперові листки непрацездатності. У яких випадках це буде актуально та про інші зміни дізнавайтеся за посиланням.


Як увільняти донора і надавати день відпочинку


Які гарантії для працівника-донора, якщо відбулося лише медобстеження, а донорства крові не було? За яких умов та як надають інший день відпочинку? Як діяти роботодавцю, якщо день донації припадає на вихідний? Про це все — у статті.


Читати статтю


Медогляд водіїв: готуються зміни


На сайті Профспілок оприлюднено проєкт змін до Положення про медичний огляд кандидатів у водії та водіїв транспортних засобів. Пропонується вдосконалити процеси проведення медоглядів для осіб з інвалідністю та визначення необхідних пристосувань на транспортних засобах. Детально про це розповідаємо тут.


Звільнення під час декретної відпустки (не)допустимо


Держпраці нагадало про гарантії збереження за працівником місця роботи під час перебування у декретній відпустці. Відповідно до норм трудового законодавства, якщо жінка перебуває у відпустці по вагітності і пологах, звільнити її за ініціативою роботодавця, у тому числі скоротивши її посаду, не мають права. Про інші випадки, коли звільнення жінок неможливе, говоримо тут.


🎁Редакція радує подарунком


Сьогодні ми даруємо Вам Помічник кадровика «Продовження воєнного стану: ТОП 10 супровідних документів для кадровика».


Отримати подарунок


Ви – сценарист


Ми знаємо, наскільки корисними є наші безкоштовні вебінари за найактуальнішими темами.


І як професіонал, ви можете допомогти нам у плануванні наступних ефірів. Усе дуже просто виберіть тему вебінару, яка цікавить вас найбільше. Своїм голосом ви допомагаєте нам робити ефіри максимально корисними.


Дякуємо заздалегідь 😉


Пройти опитування


♑ А що кажуть зірки?


Зірки цього тижня активно підштовхують Вас до рішучих дій. Якщо Ви давно хотіли запропонувати нову ідею, то зараз саме час — навіть якщо це пропозиція скоротити робочий час у понеділок до 4 годин :)


Корисно для кадровика


  1. У працівниці, яка перебуває на ТОТ, закінчилася відпустка по догляду: як діяти.
  2. Інформація про мобілізацію та призупинення ТД у ф. П-2.
  3. Простій оплатять лише педагогам, які перебувають в Україні.
  4. Особливості медоглядів працівників.
  5. Робота за сумісництвом не має обмежень за тривалістю.
  6. Як анулювати бронювання звільненого працівника в Дії.
  7. Яка встановлена норма тривалості робочого часу.
  8. Кабмін уточнив вимоги до повісток і визначив їх статус.


Тут на вас завжди чекають!


Наш Telеgram-канал — це кадрова спільнота, в якій ду-у-уже люблять підписників, дарують подаруночки, тримають руку на пульсі змін і завжди інформують щодо всіх робочих питань.


👉 Якщо ви не з нами, запрошуємо у кadroland live!


Новини підготувала


Ваша критично важлива для вас за всіма критеріями Редакція