Як приєднати дні відпочинку донора до відпустки, що закінчується у суботу

👇 Таке питання надійшло до сервісу «Особистий Консультант», наші експерти ретельно працювали над ним та надали вичерпну відповідь🕵️

Відпустка донора закінчується у суботу 28.09.2024 . Він хоче забрати дні відпочинку за донацію крові. Чи можна надати йому ці дні з 30.09.2024 та чи можна це рахувати як приєднання до відпустки, бо неділя 29.09.2024 це не робочий день?

Відповідно до ст. 20 Закону України від 30.09.2020 № 931-ІХ «Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові» у дні медобстеження та донації крові та/або компонентів крові особа, яка виявила бажання здійснити донацію крові та/або компонентів крові, звільняється від роботи на підприємстві, в установі, організації незалежно від форми власності, зі збереженням за нею середнього заробітку коштом роботодавця. Такій особі безпосередньо після кожного дня донації крові та/або компонентів крові надають день відпочинку зі збереженням за нею середнього заробітку коштом роботодавця. За бажанням такої особи цей день приєднують до щорічної відпустки.


Щорічні відпустки поділяють на основну та додаткову. Тобто інший день відпочинку за донацію крові можна приєднати як до щорічної основної відпустки, так і до щорічної додаткової відпустки.


Приєднання додаткового дня відпочинку, належного працівникові за давання крові, до щорічної відпустки є правом, а не обов'язком працівника – він може використати такий день як одразу після давання крові, так і в інший час шляхом його приєднання до щорічної відпустки. При цьому, донор може приєднати день відпочинку як до початку, так і одразу після відпустки. Окрім того, в Законі не зазначено, що інший день відпочинку має приєднуватись до відпустки поточного року. Аналогічне роз’яснення давали фахівці Управління Держпраці у Рівненській області.


Аби приєднати день відпочинку до відпустки працівнику треба написати відповідну заяву, а роботодавцю видати наказ. За такий день буде нараховуваний середній заробіток.

Важливо: такий інший день відпочинку має йти безпосередньо до початку відпустки або після.

Отже, якщо відпустка закінчується 28.09.2024 р., то інший день відпочинку за донацію шляхом приєднання до відпустки надають у неділю 29.09.2024 р.


👌 Сервіс «Особистий Консультант» це письмові безлімітні швидкі відповіді (від 15 хвилин) на професійні питання.

Отримайте доступ до сервісу, оформивши передплату у пакетах «Професіонал», «Преміум» або «Преміум ПРО».


Джерело: kadroland

 

Статті на тему:


Як увільняти донора і надавати день відпочинку


Шаблони та зразки документів:


Заява про надання щорічної відпустки з приєднанням дня відпочинку за здавання крові