Про (не)подання звіту про заброньованих. Штрафи за знищення кадрових документів. Табелювання мобілізованих.🙋‍♀️ Ранковий кадровик від 03.09.2024

Коротко, структурно, зрозуміло розповідаємо про головні новини. Радимо кращі статті дня та даємо зразки документів. І трохи професійного гумору


Оперативні відомості до ПФУ – подаємо онлайн


Фахівці ПФУ інформують, що роботодавець може подати відомості про зміни у трудових відносинах через особистий кабінет на вебпорталі електронних послуг ПФУ. Для цього використовуйте пункт меню «Комунікації з ПФУ». Алгоритм дій розповідаємо тут.


Розлучена жінка ≠ «одинока мати»


Для підтвердження свого статусу «одинокої матері» та отримання соцвідпустки на дітей працівниця має надати певні документи за місцем роботи. У Держпраці зазначили, що факт розлучення автоматично не надає статусу одинокої матері. Водночас, як і сплата аліментів не свідчить про те, що батько бере участь у вихованні дитини. Які саме документи необхідно надати роботодавцю для підтвердження статусу, розповідаємо тут.


Передчасне знищення кадрових документів: хто і як відповідатиме


Кадрові документи на підприємстві зберігають за певними правилами. Строки збереження документів встановлені законодавством. Але на практиці буває так, що кадрові документи знищені передчасно (через помилки в обчисленні строку зберігання, недбалість працівника тощо). У статті розповімо про те, як за це можуть покарати винних осіб та які інші негативні наслідки очікуватимуть на підприємство.


Читати статтю


Випробування для осіб з інвалідністю під час ВС


Під час мирного часу при прийнятті на роботу осіб з інвалідністю випробування не встановлюють. Проте, у період дії воєнного стану застосовуються інші правила. Дізнавайтеся про це за посиланням.


Відпустки та компенсації & Посади за Класифікатором професій


У четвер 05.09.2024 р. о 10-00 беріть участь у безплатному вебінарі, з якого ви дізнаєтеся:


  1. Які оплачувані відпустки не переходять у 2025 рік?
  2. Коли законно виплатити компенсацію за невикористану відпустку?
  3. Чи можна не виплатити відпускні через воєнний стан?
  4. Як назвати посаду, відсутню у Класифікаторі професій?


Зареєструватися


ТОП-7 актуальних кейсів про трудові книжки


Ще у червні 2021 року в Україні офіційно стартував перехідний період на електронні трудові книжки. Для оцифрування трудової книжки надано 5 років. За цей час маємо змогу виправити помилки та/або недоліки в трудовій книжці. У статті розглядаємо правила та процес проведення аудиту ТК і внесення змін та виправлень до неї.


Читати статтю


Коли не йдеться про дискримінацію за ознакою статі


Як відомо, дискримінація за ознакою статі заборонена. Утім законодавство містить певні пільги та гарантії, які надають залежно від статі. Про те, які саме гарантії та пільги не вважають дискримінаційними, розповіли фахівці Держпраці. Докладно про це говоримо тут.


Корисно для кадровика


  1. Як табелювати мобілізованого, який ще не підтвердив мобілізацію.
  2. Заборгували зарплату готуйтеся до перевірки Держпраці.
  3. Лікарняний мобілізованому працівнику не оплатять.
  4. Допомога вразливим категоріям ВПО: Уряд продовжує виплати.
  5. У застосунку Армія+ має з’явитися е-військове посвідчення.


Тут на вас завжди чекають!


Наш Telеgram-канал – це кадрова спільнота, в якій ду-у-уже люблять підписників, дарують подаруночки, тримають руку на пульсі змін і завжди інформують щодо всіх робочих питань.


👉 Якщо ви не з нами, запрошуємо у кadroland live!


Новини підготувала


Ваша і не одинока, і не розлучена, а так хотілося драми Редакція