Робота під час відпустки для догляду за дитиною

Актуальні запитання на сьогодні: чи може працювати працівниця під час відпустки для догляду за дитиною до трьох років? Якщо так, на яких умовах? Як обліковувати таку роботу? Чи потрібно організувати достроковий вихід з відпустки по догляду за дитиною до 3 років? Нумо з'ясовувати разом


Право на працю під час відпустки для догляду за дитиною


Законодавство передбачає можливість поєднувати догляд за дитиною з роботою. Цю норму закріплено у ч. 8 ст. 179 Кодексу законів про працю України (далі – КЗпП) та ч. 4 ст. 18 Закону України від 15.11.1996 р. № 504/96-ВР «Про відпустки» (далі – Закон про відпустки).

Тут визначено, що мати дитини або особа, яка фактично доглядає за нею, під час відпустки для догляду до 3-х років має право працювати на умовах неповного робочого часу або вдома, не перериваючи відпустку.

Своєю чергою ч. 1 ст. 181 КЗпП встановлює право працівниці (особи), яка перебуває у відпустці по догляду, переривати її достроково та знов йти у цю відпустку протягом періоду досягнення дитиною трирічного віку.


Тож давайте розглянемо варіанти роботи під час відпустки по догляду.


Варіант 1. Робота на умовах неповного робочого часу, не виходячи з відпустки за основним місцем роботи


Працівниця / працівник має право за власним бажанням, перебуваючи у відпустці для догляду за дитиною, розпочати роботу на умовах неповного робочого часу.


Неповний робочий час встановлюють за угодою між працівником і роботодавцем, як під час прийняття на роботу, так і згодом (ст. 56 КЗпП). Конкретну тривалість роботи та умови її виконання (графік, дистанційна робота чи на підприємстві тощо) визначають за угодою між працівником і роботодавцем. Неповний робочий час можна встановлювати шляхом скорочення:


  1. тривалості робочого дня;
  2. кількості днів роботи протягом тижня;
  3. одночасно кількості робочих днів протягом тижня і кількості годин роботи протягом дня.


На підставі письмової заяви працівниці / працівника роботодавець має видати наказ про встановлення неповного робочого часу в період відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. В наказі необхідно зазначити умови роботи.


Тобто, не виходячи з відпустки по догляду за дитиною, працівниця/працівник може стати до роботи на своєму підприємстві на умовах неповного робочого часу.


Утім, цей варіант має чимало недоліків. Ось погляньте.

Як в табелі обліковувати таку роботу?

Жоден нормативно-правовий акт не відповідає на це запитання.


Виходимо з логічних міркувань. Працівник одночасно перебуває у двох статусах: у відпустці для догляду за дитиною до 3-х років та працює на умовах неповного робочого часу. Тож і в табелі обліку робочого часу відображаємо його у двох рядках.


В одному рядку проставляємо відмітку «ВП» – відпустка для догляду за дитиною до 3-х років, в іншому рядку «РС» – робота на умовах неповного робочого часу. Обліковуємо та оплачуємо фактичні години роботи за узгодженим графіком. Записи у Табелі обліку використання робочого часу можуть виглядати таким чином:


Як відобразити таку роботу в Об'єднаній звітності?

Інформацію про суму зарплати за час роботи слід відобразити у додатках 1 та 4ДФ до Об’єднаного звіту. При цьому зазначаємо, що робота виконується на умовах неповного робочого часу у графі 22 додатка 1. У додатку 5 до Об’єднаного звіту такий вихід на роботу не фіксуємо.

Чи є право на щорічну відпустку за період такої роботи?

Робота на умовах неповного робочого часу не обмежує обсягу трудових прав працівників. Проте, коли жінка працює, одночасно перебуваючи у відпустці для догляду за дитиною, вона не може скористатися правом на щорічну відпустку або на соціальну відпустку працівникам, які мають дітей (якщо є підстави для її надання). Тому, що не можна одночасно перебувати у двох відпустках.


Також виникають питання й з оплатою лікарняних.

Підсумуємо: цей варіант використовували, щоб не припиняти виплату допомоги по догляду за дитиною.

Проте ще у 2014 році Постановою КМУ від 25.06.2014 р. № 208 два види допомоги (допомогу при народженні дитини та допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку) об’єднали в один – допомогу при народженні дитини. І нині за будь-яких варіантів роботи під час відпустки по догляду виплата допомоги при народженні дитини не припиняється, а триває до досягнення дитиною трьох років.

Тому варіант 1 – не найліпший спосіб оформлення виходу на роботу працівниці під час відпустки по догляду.

Варіант 2. Робота за сумісництвом, не виходячи з відпустки


Законодавство не встановлює, де саме жінка або інша особа має право працювати на умовах неповного робочого дня: на підприємстві, з яким вона перебуває у трудових відносинах, чи на іншому підприємстві.


Отже, особа, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною, має право працювати і за основним місцем роботи, і на іншому підприємстві на умовах сумісництва або вдома.


Але в обох випадках (і коли йдеться про інше підприємство і коли вона стає до роботи за внутрішнім сумісництвом) з нею укладають окремий трудовий договір. Не забувайте у такому разі подати до податкової Повідомлення про прийняття на роботу.


У цьому випадку:


  1. табель обліку використання робочого часу на таку працівницю / працівника ведемо як на сумісника. Але, якщо це внутрішній сумісник, не забуваємо відображати у табелі окремим рядком відпустку по догляду;
  2. працівниця / працівник має право на відпустки, оплату тимчасової непрацездатності (окрім непрацездатності по догляду за хворою дитиною) тощо.


Пояснення просте: на роботі за сумісництвом особа не перебуває у відпустці для догляду за дитиною!

Як відобразити таку роботу в Об'єднаній звітності?

Інформацію про зарплату за час роботи відображаємо у додатках 1 та 4ДФ до Об’єднаного звіту. Не забуваємо зазначити, що робота виконується на умовах неповного робочого часу у графі 22 додатка 1, а у графі 21 вказати на відсутність трудової книжки на підприємстві (коли йдеться про зовнішнє сумісництво). У додатку 5 до Об’єднаного звіту фіксуємо інформацію про укладення трудового договору.


Варіант 3. Робота на умовах неповного або повного робочого часу з достроковим перериванням відпустки для догляду за дитиною


Як ми зазначали вище, відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку надають повністю або частково в межах установленого періоду (впродовж строку досягнення дитиною трьох років) та оформляють наказом роботодавця (ч. 1 ст. 181 КЗпП). Тобто, особа, яка фактично доглядає за дитиною, може у будь-який час перервати та знову продовжити таку відпустку.


Але працівниця / працівник має попередити роботодавця про свій намір вийти на роботу за 10 календарних днів до дня дострокового припинення відпустки (ч. 9 ст. 179 КЗпП). У заяві про достроковий вихід на роботу на умовах неповного або повного робочого часу працівниця або інша особа повинна зазначити дату, з якої бажає розпочинати виконання своїх посадових обов’язків.


У цьому випадку особа також має право не лише на щорічну відпустку, а й на оплату лікарняного, адже відпустку по догляду за дитиною припинено.


Не виникає труднощів і з веденням табеля обліку робочого часу: час перебування у відпустці позначаємо «ВП», після виходу на роботу – залежно від обсягу робочого часу – «РС» чи «Р» відповідно.

Як відобразити такий вихід на роботу в Об'єднаній звітності?

У додатку 5 до Об’єднаного звіту потрібно зафіксувати дату завершення відпустки для догляду у графі 10, зазначивши у графі 7 категорію особи 6 – особи, якій надано відпустку по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Інформацію у додатках 1 та 4ДФ до Об’єднаного звіту відображаємо у звичному порядку. Але, якщо робота виконуватиметься на умовах неповного робочого часу, то в графі 22 додатка 1 слід про це зазначити.


Висновки


  1. Особа, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до 3-х років, має право працювати під час відпустки з неповним робочим часом або вдома.
  2. Працювати можна, як на своєму підприємстві, так і на іншому – на умовах сумісництва.
  3. Відпустку можна перервати достроково та вийти на роботу на умовах повного або неповного робочого часу, а згодом знову піти доглядати за дитиною до досягнення нею трьох років.
  4. Про дострокове припинення відпустки для догляду за дитиною необхідно попередити роботодавця за 10 календарних днів до дати виходу на роботу.


Галина БЄЛІКОВА, експерт із кадрових питань

Василь ЦИГАНЕНКО, редактор kadroland


Шаблони та зразки документів:


Наказ про роботу у період відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку на умовах дистанційної роботи

Заява про дострокове припинення відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку

Наказ про дострокове припинення відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку

Заява про роботу у період відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку (у ФОП)

Наказ про роботу у період відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку (у ФОП)

Заява про вихід на роботу під час відпустки по догляду за дитиною

Наказ про роботу у період відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку