Пропонують дозволити батьку взяти відпустку для догляду за дитиною до трьох років, якщо мати дитини – ФОП

Авторами законопроєкту від 25.09.2024 №12069 пропонується доповнити ст. 20 Закону про відпустки, нормою щодо надання відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку родичам матері дитини, зареєстрованої, як фізична особа – підприємець

25 вересня у ВРУ зареєстровано законопроєкт №12069 «Про внесення змін до статті 20 Закону України «Про відпустки» щодо врегулювання окремих питань надання відпустки для догляду за дитиною».


Автори законопроєкту зазначають у пояснювальній записці, що Закон про відпустки не врегульовує питання надання відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку у разі, якщо мати дитини є фізичною особою-підприємцем.


Згідно з ч. 4 ст. 20 цього Закону, батько дитини чи інші родичі, які фактично доглядають за дитиною, можуть отримати відпустку ля догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку лише якщо нададуть довідку з місця роботи матері.


Оскільки підприємці не перебувають у трудових відносинах, вони не можуть надати таку довідку, що змушує родини залучати сторонню допомогу і веде до додаткових витрат.


Саме тому, автори законопроєкту пропонується доповнити ст. 20 Закону про відпустки наступною нормою:

У разі якщо мати дитини зареєстрована фізичною особою – підприємцем, відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку надається роботодавцем батьку дитини, бабі, діду чи іншим родичам, які фактично доглядають за дитиною на підставі витягу із Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань

Джерело: ВРУ