Форму трудового договору між працівником та ФОП скасують

Мінекономіки ініціює скасування форми трудового договору між працівниками та ФОП. Це крок до оновлення нормативних актів відповідно до змін у трудовому законодавстві, що діють з 2015 року

Нагадаємо, Законом України від 28.12.2014 № 77-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування загальнообов’язкового державного соціального страхування та легалізації фонду оплати праці» виключено статтю 24-1 КЗпП, яка передбачала реєстрацію, укладеного між працівником та фізичною особою, трудового договору у державній службі зайнятості. Ці зміни набрали чинності 01.01.2015 року.


Форма письмового трудового договору між працівником та ФОП, затверджена наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 08.06.2001 №260, наразі є чинною. Однак, пункти форми трудового договору, що стосуються його реєстрації у державній службі зайнятості, з 01.01.2015 року не працюють.


З метою приведення нормативно-правових актів у відповідність із законодавством оприлюднено проєкт наказу Мінекономіки «Про визнання таким, що втратив чинність, наказу Міністерства праці та соціальної політики України від 08.06.2001 №260».


Проєкт акта передбачає визнати таким, що втратив чинність, наказ Мініпраці та соцполітики від 08.06.2001 №260 «Про затвердження Форми трудового договору між працівником і фізичною особою, яка використовує найману працю, та Порядку реєстрації трудового договору між працівником і фізичною особою, яка використовує найману працю».


Також, положеннями проєкту акта передбачається доручити Державному центру зайнятості забезпечити зняття з реєстрації у державній службі зайнятості трудових договорів між працівником і фізичною особою, яка використовує найману працю, які на день набирання чинності цього наказу не знято з реєстрації.


Джерело: Мінекономіки