Скасування Зведеного списку (до)призовників (додатку 6): у ВРУ зареєстрований законопроєкт 

Законопроєкт №12076 пропонує вилучити норму ч. 5 ст. 14 Закону №2232, яка зобов'язує місцеві органи влади, підприємства та установи щорічно подавати списки призовників до ТЦК

Кабміном, як суб’єктом законодавчої ініціативи, зареєстровано у Верховній Раді України законопроєкт №12076 «Про внесення змін до Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» щодо особливостей взяття громадян України на військовий облік призовників та їх медичного огляду під час проходження ними базової загальновійськової підготовки». Про це ми також розповідали тут.


Законопроєкт №12076 передбачає вилучення норми ч. 5 ст. 14 Закону від 25.03.1992 №2232-XII «Про військовий обов'язок і військову службу», яка має такий зміст:

Органи місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації, заклади освіти незалежно від підпорядкування та форми власності щороку, у строки та в порядку, встановлені Кабінетом Міністрів України, зобов'язані подавати до відповідних районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки списки громадян України, які підлягають взяттю на військовий облік призовників

У разі прийняття відповідного Закону правок має зазнати і п. 34 Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженого постановою КМУ от 30.12.2022 №1487. Оскільки по суті скасовується Зведений список громадян, які підлягають взяттю на військовий облік призовників (додаток 6 до Порядку №1487), який підприємства подають щорічно до ТЦК до 1 грудня. 


Автори законопроєкту пропонують надати можливість громадянам України чоловічої статі, яким у рік взяття на військовий облік виповнюється 17 років, ставати на облік призовників щороку з 1 січня до 31 липня, шляхом:


  1. проходження електронної ідентифікації та уточнення своїх персональних даних засобами Електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста в порядку, визначеному КМУ, або
  2. особистого прибуття до відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки у визначений строк.


Джерело: ВРУ