МОЗ змінило порядок формування медичних висновків «Вагітність та пологи»

Зміни зазнали лікарняні категорії «Вагітність та пологи»

МОЗ наказом від 18.10.2023 № 1810 внесло зміни до Порядку формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров'я.


Передбачається, що медичний висновок категорії «Вагітність та пологи» формується на певний строк, який включає наступні етапи:


  1. Допологовий період тривалістю 70 календарних днів (за винятком випадків, передбачених пунктом 11 розділу III).
  2. Післяпологовий період тривалістю 56 календарних днів (у разі народження двох і більше дітей та у разі ускладнення пологів - 70 календарних днів) (за винятком випадків, передбачених пунктом 11 розділу III).
  3. Додатковий період непрацездатності тривалістю 14 календарних днів (за винятком випадків, передбачених пунктом 11 розділу III), відповідно до умов, зазначених у цьому пункті.


Медичний висновок категорії «Вагітність та пологи» формується з дати, визначеної пацієнткою, і триває з початку 30-го тижня вагітності до дня пологів (включно).


У разі, якщо пацієнтка бажає відкласти формування медичного висновку на пізніший термін, ніж початок 30-го тижня вагітності, вона повинна подати заяву згідно з додатком 3 до цього Порядку (крім випадків, коли формування відкладається на додатковий період відповідно до абзаців одинадцятого - чотирнадцятого пункту 10 розділу III).


Якщо до дня пологів медичний висновок категорії «Вагітність та пологи» не було сформовано, то він формується з дати пологів.


Наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування. Наразі не опублікований.


Джерело: МОЗ