При скороченні штату роботодавець має виплатити працівнику вихідну допомогу, не менше середнього місячного заробітку

Звільнення у зв'язку з скороченням штату передбачає виплату вихідної допомоги працівнику

Під час звільнення працівників за ініціативою роботодавця, в тому числі у зв’язку зі скороченням чисельності або штату, Держпраці звертає увагу, що Законом від 15.03.2022 № 2136-IX «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану»:


  1. дозволено звільнити працівника у період його тимчасової непрацездатності, а також у період перебування працівника у відпустці (крім відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами та відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку).


При цьому дата звільнення – перший робочий день, наступний за днем закінчення тимчасової непрацездатності, зазначений у документі про тимчасову непрацездатність, або перший робочий день після закінчення відпустки (ч. 1 ст. 5 Закону № 2136);


  1. скасовано обов’язок погоджувати звільнення працівників з профспілкою (ч. 2 ст. 5 Закону № 2136), норми норми статті 43 Кодексу законів про працю України не застосовуються, крім випадків звільнення працівників підприємств, установ або організацій, обраних до профспілкових органів.


Таким чином, при скороченні штату, роботодавець повинен виплатити працівнику вихідну допомогу при звільненні, у розмірі не менше середнього місячного заробітку.


При звільненні працівника виплата всіх сум, що належать йому від підприємства, установи, організації, провадиться в день звільнення.


Джерело: Держпраці