Розміри штрафів у 2024 році за порушення трудового законодавства

Усі розміри штрафів, визначені у ст. 265 КЗпП, прив’язані до мінімальної зарплати. Як відомо, мінімальна зарплата у наступному році буде збільшуватися двічі – у січні та у квітні, відповідно, і штрафи будуть змінюватися в бік зростання

Нагадаємо, що під час дії воєнного стану Держпраці здійснює перевірки за обмеженим колом питань, а саме:


  1. неоформлених трудових відносин;
  2. законності припинення трудових договорів;
  3. дотримання вимог Закону України від 15.03.2022 № 2136-IX «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану», зокрема, й щодо призупинення дії трудового договору.


Про штрафи за порушення трудового законодавства для підприємств та ФОП-роботодавців йдеться у ст. 265 КЗпП. При цьому усі розміри штрафів, визначені у цій статті, прив’язані до мінімальної зарплати. Як відомо, мінімальна зарплата у наступному році буде збільшуватися двічі – у січні та у квітні.


Отже, кожний неоформлений працівник коштуватиме підприємству з 1 січня 2024 року – 71 000 грн, а з 1 квітня 2024 року 80 000 грн. Є тут виключення: при виявленні неоформленого працівника до юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців, які використовують найману працю та є платниками єдиного податку першої – третьої груп, застосовується попередження.


Що слід розуміти під неоформленим працівником? Звісно, підміну трудових відносин цивільно-правовими, коли замість трудового договору (усного або письмового) укладається договір цивільно-правового характеру. Прийняття працівника на умовах неповного робочого часу, коли він фактично виконує роботу на умовах повного робочого часу, підміна звичайного трудового договору договором з нефіксованим робочим часом також вважається неоформленням трудових відносин.


Виплати зарплати без нарахування та сплати ЄСВ обійдеться роботодавцям: з 1 січня 2024 року – 71 000 грн, а з 1 квітня 2024 року 80 000 грн. До юридичних осіб та фізичних осіб  підприємців, які використовують найману працю та є платниками єдиного податку першої – третьої груп, застосовується попередження.


Якщо інспектора Держпраці не допустити до перевірки у 2024 році, то такі дії можуть призвести до штрафу у розмірі з 1 січня 21 300 грн, з 1 квітня 24 000 грн.


За порушення інших вимог законодавства про працю (наприклад, відсутність графіку відпусток, недотримання припису про щорічну відпустку тривалістю не менше 14 календарних днів у рамках кожного робочого року) роботодавцю світить штраф у розмірі 7100 грн з 1 січня 2024 року та 8000 грн з 1 квітня 2024 року.


Варто пам’ятати: якщо під час дії воєнного стану роботодавець виконає припис у повному обсязі, то фінансові санкції, тобто штрафи за ст. 265 КЗпП, до нього не будуть застосовуватися (ст. 16 Закону № 2136).


Окремо нагадаємо, що за порушення трудового законодавства можуть бути застосовані адміністративні штрафи до посадових осіб підприємства або ФОП. Проте розміри адмінштрафів не зміняться, оскільки вони прив’язаній до розміру неоподатковуваного мінімуму доходів громадян, який становить 17 грн і залишається незмінним.


Джерело: kadroland.com