Лікарняний мобілізованого працівника не підлягає оплаті роботодавцем

На час військової служби зберігається лише місце роботи та посада працівника, тому не відбувається втрата заробітної плати. З цієї причини, мобілізованому працівнику лікарняний за місцем роботи не оплачується

Нагадаємо, що відповідно до ч. 3 ст. 119 КЗпП за мобілізованими працівниками зберігаються місце роботи та посада на весь період проходження ними військової служби. При цьому підставою слугує наказ про увільнення від роботи, виданий на підприємстві.


Працівнику увільненому від виконання своїх обов’язків за посадою (професією) на час виконання державних або громадських обов’язків, які здійснюється ним у робочий час, підстав для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності, як виплати, що компенсує втрату заробітної плати немає.

Отже, за працівником на період військової служби зберігається лише місце роботи та посада, а тому не відбувається втрата заробітної плати за такий період, а відтак допомога по тимчасовій непрацездатності за місцем збереження місця роботи та посади не надається. Тобто листок непрацездатності мобілізованого працівника за місцем роботи не оплачується

Таким працівникам здійснюється виплата грошового забезпечення за рахунок Державного бюджету України відповідно до Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей».


Джерело: Держпраці