За добровольцем ТРО зберігається середній заробіток

Фахівці Держпраці зазначають, що  у разі виконання добровольцем обов’язків у ТРО в робочий час, роботодавець повинен зберігати за ним не тільки місце роботи і посаду, а й середній заробіток

У Держпраці запитали: чи зберігається середній заробіток за добровольцем добровільного формування територіальної громади?

Відповідь наступна: в період відсутності такого працівника за ним зберігається місце роботи, посада та середній заробіток відповідно до ч. 1 ст. 119 КЗпП

На час виконання державних або громадських обов`язків, якщо за чинним законодавством України ці обов`язки можуть здійснюватись у робочий час, працівникам гарантується збереження місця роботи (посади) і середнього заробітку. Отже, у разі виконання добровольцем обов’язків у добровільному формуванні територіальної громади в робочий час, роботодавець повинен зберігати за ним не тільки місце роботи і посаду, а й середній заробіток.


Крім того, на працівників, що уклали контракт добровольця територіальної оборони, також поширюються гарантії ч. 1 ст. 119 КЗпП.


Роботодавець зобов’язаний увільнити від роботи зі збереженням середнього заробітку працівника-добровольця ТРО, якщо він виконує ці обов’язки в робочий час.


Джерело: Держпраці