Бабуся не може оформити відпустку до 3 років, якщо батьки дитини підприємці

Оскільки батьки-підприємці не перебувають в трудових відносинах, на них не поширюються норми Закону про відпустки. Таким чином, вони, а також інші родичі, які доглядають за дитиною, не мають права на відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку

Чи може бабуся, яка офіційно працює на роботі, взяти відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, якщо мати дитини являється підприємцем ІІІ групи і її чоловік також являється підприємцем ІІІ групи?
У Держпраці відповіли, що ні, не може. Оскільки батьки дитини не є працівниками і не можуть вийти на роботу до закінчення такої відпустки

За загальним правилом, право на відпустки, відповідно до трудового законодавства, мають громадяни України, які офіційно працевлаштовані, тобто перебувають у трудових відносинах з підприємствами незалежно від форм власності або фізичними особами-підприємцями. 


Статтею 18 Закону України «Про відпустки» передбачено, що після закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами за бажанням матері або батька дитини одному з них надається відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.


Ця відпустка може бути використана повністю або частинами також бабою, дідом чи іншими родичами, які фактично доглядають за дитиною, або особою, яка усиновила чи взяла під опіку дитину, одним із прийомних батьків чи батьків-вихователів.


Відповідно до ст. 20 Закону України «Про відпустки» відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку надається за заявою матері, батька дитини або осіб, які фактично доглядають за дитиною.


Оскільки батьки дитини – фізичні особи-підприємці, тобто вони займаються самостійною господарською діяльністю, відповідно у трудових відносинах з роботодавцями вони не перебувають, то на них не поширюються норми Закону про відпустки.

Тому право на відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку батьки дитини, які є підприємцями, не мають

Відповідно й інші родичі, в тому числі баба та дід, які фактично доглядають за дитиною, також не будуть мати права на цю відпустку, оскільки таке право прямо залежить від права батьків на відпустку.


Джерело: Держпраці