Про зміну у видачі довідки про працюючих осіб з інвалідністю. Кадровий облік. Дистанційна й надомна робота. Особова картка. 🙋‍♀️ Ранковий кадровик від 22.03.2024

Про зміну у видачі довідки про працюючих осіб з інвалідністю. Кадровий облік. Дистанційна й надомна робота. Особова картка


У чому різниця?


Надомна та дистанційна робота, хоча і схожі за своєю суттю, але мають дві основні відмінності: місце роботи працівника та режим роботи. Детальніше про відмінності говоримо тут.


Змінюється порядок видачі довідки про працюючих осіб з інвалідністю


Мінсоцполітики пропонує оновити Порядок видачі довідки про чисельність працюючих осіб з інвалідністю. Відповідний проєкт наказу вже оприлюднили для обговорення. Хто і за яких підстав видає довідку, розповідаємо за посиланням.


Як Мінекономіки трактує надання оплачуваних відпусток без оплати?


Коли роботодавець відмовляє у відпустці без збереження зарплати? Як провести аудит накопичених та витрачених відпусток? 

Хвилюють ці питання? У Галини Казначей готові відповіді на них. 


А Людмила Смердова поділиться з вами: як заповнювати е-трудову книжку; як замінити втрачену чи зіпсовану паперову трудову; коли роботодавець відмовляє у скануванні і оцифруванні трудової книжки.


Реєструйтесь на безкоштовний вебінар.


Кадровий облік у зонах бойових дій


Порядок організації кадрового діловодства та архівного зберігання кадрових документів у районах активних бойових дій роботодавець визначає самостійно. В Держпраці вказали, що є умова – необхідно забезпечити надійний облік виконаної роботи працівником та витрат на зарплату.


Особова картка від А до Я: як заповнити


Особова картка — необхідний кадровий документ. На кого ведуть особові карти, за якою формою та як заповнити? Відповіді зі зразками зібрані в сьогоднішній публікації.


Декларація замість ліцензії


Мінекономіки наголошує, що починаючи з 14 квітня 2024 року діяльність, пов'язана з посередництвом у працевлаштуванні за кордоном, буде здійснюватися на підставі декларації. А ліцензії, видані до 14 жовтня 2023 року, втратять чинність з 14 квітня. Куди та як подати декларацію розповідаємо тут.


Як каратимуть за неявку до ТЦК?


Як відомо, до прийнятого у першому читанні законопроєкту №10449 було внесено більше 4000 правок. І значна частина з них вже розглянута. Тому вже скоро можна очікувати прийняття закону. Пропонуємо ознайомитись з основними моментами щодо яких депутати вже дійшли згоди.


Корисно для кадровика


  1. Поки невідомо, який буде кінцевий вигляд законопроєкту про мобілізацію – депутат.
  2. Ухилення роботодавця від офіційного оформлення працівників може призвести до кримінальної відповідальності.


Новини підготувала


Ваша сьогодні теж не виспалась Редакція