Оформлення відмови в оплаті лікарняного через вихід на роботу

👇 Таке питання надійшло до сервісу «Особистий Консультант», наші експерти ретельно працювали над ним та надали вичерпну відповідь 🕵️

Працівник працював і у Табелі обліку робочого часу проставили робочі дні. У електронному кабінеті на порталі ПФУ по даному працівнику підтягнувся лікарняний на 5 днів за цей період. Період вже закритий робочими днями. Як це оформити документально?

Ви можете відмовити в оплаті такого лікарняного, якщо в цей час працівник працював та отримував заробітну плату.


Якщо працівник під час тимчасової непрацездатності працював, це підтверджено Табелем обліку робочого часу, за ці відпрацьовані дні нарахована зарплата, то страхувальник може прийняти рішення про відмову в оплаті лікарняного листка. Адже у працівника не було втрати заробітку.


Для цього потрібно прийняти відповідне рішення. Рішення щодо оплати або відмови в оплаті приймає страхувальник або уповноважені ним особи.


Відповідно до ст. 16 Закону № 1105 застраховані особи, які в період отримання допомоги по тимчасовій непрацездатності порушують режим, встановлений лікарем, не виконують інструкцій, рекомендацій фахівців з реабілітації, необхідних для надання реабілітаційної допомоги відповідно до індивідуального реабілітаційного плану, погодженому цією особою, або не з’являються без поважних причин у призначений строк на медичний огляд, у тому числі лікарсько-консультативною комісією чи МСЕК, втрачають право на таку допомогу з дня допущення порушення на строк, що встановлюється рішенням органу, який призначає допомогу по тимчасовій непрацездатності.


Тому в рішенні можна зазначити: «відмовити у допомозі по тимчасовій непрацездатності на підставі електронного листка непрацездатності № .... за період непрацездатності з .... по ..., оскільки протягом вказаного періоду (він)вона фактично працював(ла), що є порушенням режиму, встановленого лікарем, і є підставою для відмови в наданні допомоги по тимчасовій непрацездатності відповідно до ч. 2 ст. 16 Закону України від 23.09.1999 № 1105-XIV «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування»».


Шаблони та зразки документів:


Наказ про прийняття рішення щодо відмови у призначенні застрахованій особі страхової виплати (вихід на роботу під час лікарняного)

Наказ про призначення уповноваженої особи для прийняття рішення про страхові виплати на 2024 рік

Наказ про створення комісії для прийняття рішення про страхові виплати (заміна члена комісії)


Відео на тему:


Неоплачений лікарняний: чи допустимо


👌 Сервіс «Особистий Консультант» – це письмові безлімітні швидкі відповіді (від 15 хвилин) на професійні питання.

Отримайте доступ до сервісу, оформивши передплату у пакетах «Професіонал»«Преміум» або «Преміум ПРО».



Джерело: kadroland.com