Чому не варто ігнорувати повістку в дверях та поштовій скринці: пояснив юрист kadroland

Вчора ми розмістили інформацію з посиланням на ТСН та адвоката Ростислава Кравця під назвою «Повістка в дверях – це не належний спосіб сповіщення про виклик до ТЦК». Загальний висновок вказаної новини полягає в тому, що якщо людина прийшла додому й побачила повістку в дверях, на неї можна взагалі не реагувати. Вона не має юридичної сили

Абсолютні згодні з твердженням, щодо відсутності юридичної сили такої повістки, але з огляду на можливі наслідки, варто усвідомлювати наступне.


Повістка - це документ, який містить відривну частину, так би мовити, корінець чи розписку, де повинен стояти підпис особи, що отримала повістку. Виглядає він наступним чином.


Якщо в дверях або в поштовій скрині ви виявили повістку з відірваним корінцем, це означає, що замість вас хтось поставив підпис і цей корінець (розписка) з нібито вашим підписом знаходиться в ТЦК. Після певної дати, яка зазначена в повістці, ТЦК буде розглядати вас як ухилянта.


Не думаємо, що ТЦК самостійно «малюють» підписи на повістках, швидше за все, повістки передають консьєржам, двірникам, іншим комунальщикам, від яких вимагають вручити повістки. 


Мабуть, таким нехитрим способом на повістках з’являються підписи.


І хоч ви абсолютно впевнені, що вашого підпису на корінці повістки немає, слід бути насторожі і не пропустити розгляд адміністративної справи в ТЦК.

Адже неявка по повістці є адміністративним правопорушенням

І якщо вас визнають винною особою і ви не оскаржите постанову про накладення адміністративного стягнення (накладення штрафу), то будете вважатися особою, що вчинила адміністративне правопорушення за статтею 210, 2101 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі - КУпАП).


А відповідно до ч. 3 ст. 38 Закону України від 25.03.1992 № 2232-XII «Про військовий обов’язок і військову службу» органи Національної поліції України у встановленому законом порядку зобов’язані за зверненнями ТЦК доставити до ТЦК осіб, які вчинили адміністративні правопорушення, передбачені статтями 210, 2101 КУпАП.


Тобто, є ризик доставлення вас до ТЦК, адже ТЦК розглядає вас як ухилянта.

Тому радимо не ігноруйте подібні ситуації з повістками

Якщо вас викликають на розгляд справи про притягнення до адміністративної відповідальності, подавайте свої заперечення, шукайте адвоката, який зможе представити ваші інтереси, а в разі винесення постанови про накладення адміністративного стягнення, оскаржуйте таку постанову до суду.


Як це зробити, ми пояснювали в нашій новій рубриці «3 хвилини з адвокатом».


Тетяна ДОНЕЦЬ, практикуючий юрист, адвокат з 20-річним досвідом роботи