Чи переносити дані працівників-чоловіків віком 25+ років у списки військовозобов’язаних

👇 Таке питання надійшло до сервісу «Особистий Консультант», наші експерти ретельно працювали над ним та надали вичерпну відповідь 🕵️

На підприємстві є працівники-чоловіки віком від 25 років. Допоки вони не отримали військово-обліковий документ їх залишати в списках призовників? Чи перенести їх у списки до загальної чисельності військовозобов’язаних? 

Перенести дані цих працівників до іншого списку можна, але у вас немає інформації для заповнення усіх необхідних граф.  

 

Згідно Закону України від 30.05.2023 № 3127-ІХ «Про внесення змін до Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу», який чинний з 4 квітня, ваші працівники віком від 25 років, стають військовозобов’язаними. Тому відсутні підстави для їх знаходження у списку призовників. 


З точки зору Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів, затвердженого постановою КМУ від 30.12.2022 № 1487 (далі – Порядок № 1487), буде порушення і у випадку залишення цих працівників у списках призовників, і у випадку перенесення їх даних до іншого списку, але без заповнення відповідних граф.

  

Тому слід вчинити так: 


1) вручити працівнику під підпис повідомлення про необхідність стати на військовий облік і встановити йому певний строк. 

2) в разі відмови працівника від отримання повідомлення, - оформити Акт про відмову.  

3) в разі невиконання вимоги про постановку на облік до вказаної дати, проінформувати ТЦК про порушення працівником Правил військового обліку.  


Відповідно до п. 34 Порядку № 1487 роботодавець зобов’язаний контролювати виконання працівником Правил військового обліку. Тому вказані дії будуть свідчити про належний контроль і захистять посадових осіб від штрафу за неналежне ведення військового обліку. 


З огляду на можливу відповідальність, нема принципової різниці, чи будуть залишатися працівники 25+ років у списку призовників, чи будуть переміщені до списку військовозобов’язаних, але без належного заповнення усіх граф.  


👌 Сервіс «Особистий Консультант» – це письмові безлімітні швидкі відповіді (від 15 хвилин) на професійні питання.

Отримайте доступ до сервісу, оформивши передплату у пакетах «Професіонал»«Преміум» або «Преміум ПРО».


Джерело: kadroland


Стаття на тему:


Зниження призовного віку з 27 до 25 років. Закон підписано Президентом і діє з 4 квітня!