Трудові гарантії для мобілізованих працівників перевірять на конституційність

Конституційний суд оцінить правомірність скасування збереження середнього заробітку працівникам, які проходять військову службу

20 березня 2024 року Конституційний суд почав розглядати на відкритій частині пленарного засідання справу за конституційною скаргою Прокопенка Юрія Олексійовича.


Під час пленарного засідання суддя-доповідач у справі Володимир Мойсик виклав зміст конституційної скарги та обґрунтування заявника.


Зокрема, суддя зазначив, що громадянин звернувся до Конституційного Суду України з клопотанням перевірити на відповідність Конституції України п.п. 17 п. 1 розд. І Закону від 01.07.2022 №2352-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин» (далі – Закон), яким унесено зміни до ч. 3 ст. 119 КЗпП, а саме:

Слова «зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток» замінено словами «зберігаються місце роботи і посада»

На переконання автора клопотання, оспорюваний припис Закону є неконституційним, оскільки звужує зміст та обсяг існуючих прав на нарахування і виплату середнього заробітку працівникам, призваним на військову службу під час дії особливого періоду, через набрання чинності п.п. 17 п. 1 розд. І Закону.


Суддя-доповідач поінформував, що Конституційний Суд України розглядає низку справ стосовно того самого питання і під час їх розгляду судді одержують відповіді на запити від наукових установ, закладів вищої освіти, органів державної влади.


Після дослідження матеріалів справи на відкритій частині пленарного засідання суд перейшов до закритої частини пленарного засідання.


Джерело: Конституційний Суд України