Чи може сумісник працювати 40 годин на тиждень

👇 Таке питання надійшло до сервісу «Особистий Консультант», наші експерти ретельно працювали над ним та надали вичерпну відповідь 🕵️

Чи можна прийняти працівника за сумісництвом на повну зайнятість (40-годинний робочий тиждень з понеділка по п'ятницю, з режимом роботи з 09:00 по 18:00)? Чи потрібно від такого працівника отримати довідку з основного місця роботи?

Так, сумісник може працювати на повну зайнятість, але виключно у вільний від основної роботи час. Утім надавати довідку з основного місця роботи про графік роботи працівникові не потрібно.

 

Основне правило: без основного місяця роботи сумісництво не можливе.

 

Згідно з п. 12 ст. 1 Закону № 2464 основне місце роботи — місце роботи, де працівник працює на підставі укладеного трудового договору, та визначене ним як основне згідно з поданою заявою (до відкликання) та відомостями, що обліковуються в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування на її підставі.

 

Відповідно до ч. 2 ст. 21 КЗпП працівник має право реалізувати свої здібності до продуктивної та творчої праці шляхом укладення трудового договору на одному або одночасно на декількох підприємствах, в установах, організаціях, якщо інше не передбачено законодавством, колективним договором або угодою сторін.

 

Отже, працівники можуть виконувати роботу за сумісництвом на іншому підприємстві, крім основного місця роботи.

 

УВАГА! Працівник не може мати два основних місця роботи або працювати за сумісництвом без основного місця роботи. Зокрема, про неможливість працювати за сумісництвом без основного місця роботи висловлювалося Мінпраці в листі від 13.10.2004 № 36-298. Проте трудове законодавство не містить обов’язку роботодавця за сумісництвом перевіряти, чи є у працівника основне місце роботи (лист Мінсоцполітики від 25.05.2015 № 198/06/186-15).

 

При цьому працювати за сумісництвом можна і на повну зайнятість, адже законодавством не встановлено обмежень щодо тривалості роботи за сумісництвом.

 

Нагадаємо, що зараз не діють нормативні документи, які визначали обмеження щодо роботи за сумісництвом для держсектору. З 25.11.2022 скасовано постанову № 245, а у слід за нею і Положення № 43.

 

Для приватних підприємств таких обмежень не було і раніше. Як ми вже зазначили, працівник має право укладати трудовий договір на одному або одночасно на декількох підприємствах, в установах, організаціях, якщо інше не передбачено законодавством, колдоговором або угодою сторін (ч. 2 ст. 21 КЗпП).

Отже, законодавчі обмеження щодо тривалості роботи за сумісництвом вже відсутні

Головна умова, яка повинна дотримуватись, — робота за сумісництвом виконується у вільний від основної роботи час. Тож, якщо такий працівник-сумісник бажає працювати на повну або неповну зайнятість, він має вказати це у заяві про прийняття на роботу із зазначенням:

 

  1. конкретних днів та годин роботи,
  2. часу перерви для харчування та відпочинку.

 

Звісно, фізично працівник не може працювати одночасно на 3 повні «ставки» (8 годин х 3 = 24 години), адже, окрім роботи, йому потрібно ще й відпочивати.

 

Отже, коли за основним місцем роботи працівник працює в інший час, чи не працює, наприклад, через призупинення дії трудового договору або відпустку без збереження зарплати, то за сумісництвом він цілком може працювати по 8 годин з понеділка по п’ятницю.

 

👌 Сервіс «Особистий Консультант» – це письмові безлімітні швидкі відповіді (від 15 хвилин) на професійні питання.

Отримайте доступ до сервісу, оформивши передплату у пакетах «Професіонал», «Преміум» або «Преміум ПРО».

 

Джерело: kadroland

 

Стаття на тему:

Сумісництво у сучасних умовах: (не)обмеження, працевлаштування та особливості роботи