Відстрочка від мобілізації і чи потрібно проходити ВЛК

З 18 травня діє нормативний акт, який затвердив Порядок та строки оформлення відстрочок. В назві цього Порядку немає жодного слова про відстрочки, тому й не відразу можна здогадатися, що там є інформація і про ВЛК, і про оформлення відстрочок. Давайте розбиратись


Це Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період, затверджений постановою КМУ від 16.05.2024 № 560 (далі - Порядок № 560).


В пункті 53 цього Порядку визначено, що відстрочку від призову надають військовозобов’язаним з підстав, визначених статтею 23 Закону України від 21.10.1993 № 3543-XII «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (далі – Закон №3543). Тому, щоб зрозуміти, чи є у вас право на відстрочку, слід проаналізувати цю норму. А щоб дізнатися, які документи потрібно подати, слід звернутися до Додатка № 5 до Порядку № 560.


Наприклад, візьмемо одну з найпопулярніших підстав для відстрочки – здобуття професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти.


Припустимо, наш військовозобов’язаний навчається в магістратурі. Що ж йому подати до ТЦК?


Заглядаємо в праву колонку і бачимо, що для отримання відстрочки, окрім заяви, слід подати довідку про здобувача освіти, сформовану в Єдиній державній електронній базі з питань освіти. До речі, Міносвіти вже відзвітувало про можливість отримання такої довідки. 

Отже, перелік документів шукаємо в правій колонці Додатку №5 до Порядку № 560, а в лівій колонці розміщена сама підстава, яка співпадає із підставами, зазначеними у Законі №3543

Юристи та просто уважні читачі вже помітили деякі колізії між Законом № 3543 та Порядком № 560. Сподіваємось, що через розголос про ці колізії, незабаром Кабмін внесе відповідні зміни до Порядку №560, адже він не може суперечити Закону. 


Отже, підготовлені документи разом із заявою потрібно подати на ім’я Голови комісії відповідної ТЦК.

Документи подає особисто військовозобов’язаний, який має право на відстрочку

Комісія зобов’язана розглянути документи протягом 7 днів, але не пізніше ніж протягом наступного дня від дати отримання інформації на запити до органів державної влади.


У разі позитивного рішення видають довідку за формою згідно з додатком 6 до Порядку №560


У разі відмови надають документ за формою, визначеною у Додатку 7 до Порядку №560. Рішення про відмову може бути оскаржене у судовому порядку.

А що з ВЛК? Чи може ТЦК вимагати пройти ВЛК після того, як особа подала документи для відстрочки?

Ні, і це чітко визначено в п. 63 Порядку №560. Військовозобов’язаних, які звернулися до ТЦК із заявою про надання відстрочки, до прийняття рішення відповідною комісією не направляють для проходження ВЛК. І лише у разі ухвалення комісією рішення про відмову у наданні відстрочки, військовозобов’язаного можуть направити на ВЛК для визначення придатності до військової служби. 


Щобільше, в цьому ж пункті визначено, що військовозобов’язані, у яких строк дії відстрочки не завершився, на ВЛК не направляються.


Тож, якщо маєте право на відстрочку, шукайте перелік документів, які потрібно підготувати, в Додатку №5 до Порядку №560. Подавайте ці документи на ім'я Голови комісії ТЦК разом із заявою. Форма заяви — Додаток № 4 до цього ж Порядку


Поки ваші документи розглядає комісія ТЦК, направлення на ВЛК вам не загрожує, як не загрожує і тим, у кого діє відстрочка до моменту її закінчення.


Тетяна ДОНЕЦЬ, практикуючий юрист, адвокат з 20-річним досвідом роботи