Як інформувати ТЦК про заброньованих працівників

з 18 травня 2024 року діють зміни у порядку бронювання працівників. І найбільше питань виникає щодо порядку повідомлення ТЦК та СП про заброньованих працівників. Давайте з’ясовувати, що саме змінилося для роботодавців


Форма, призначення та порядок видачі витягу з рішення про бронювання


Для того, щоб розібратися у процедурі бронювання треба звернутися до ст. 25 Закону України від 21.10.1993 №3543-XII «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (далі - Закон №3543) та Порядку бронювання військовозобов’язаних за списком військовозобов’язаних під час дії воєнного стану, затвердженого постановою КМУ від 27.01.2023 № 76 (далі - Порядок №76). Насамперед нагадаємо, що відповідно до п. 11 Порядку №76 після отримання від Мінекономіки рішення про бронювання військовозобов'язаних підприємство (установа, організація) видає військовозобов'язаному витяг із зазначеного рішення за формою згідно з додатком 3.


Витяг, завірений підписом керівника та печаткою (у разі її наявності) відповідного органу державної влади, підприємства, установи чи організації, є документом, що підтверджує надання військовозобов’язаному відстрочки.


Витяг видається військовозобов’язаному під розпис у відомості видачі бланків спеціального військового обліку, складеній за формою згідно з додатком 4.


Такий витяг має бути завірено підписом керівника та печаткою (у разі її наявності) підприємства. У ньому вказується номер та дата наказу Мінекономіки, яким надано бронювання, та строк дії відстрочки. Його видають військовозобов'язаному під розпис у відомості видачі бланків спеціального військового обліку, складеній за формою згідно з додатком 4 до Порядку №76.


Форма, порядок та строк повідомлення ТЦК про бронювання


Протягом п'яти днів із дня видачі витягу військовозобов'язаному підприємство має надіслати до ТЦК та СП, де військовозобов'язаний перебуває на військовому обліку, повідомлення про бронювання військовозобов'язаного.


Повідомлення складається за формою згідно з додатком 5 до Порядку №76. Таке повідомлення є підставою для зарахування вашого заброньованого працівника на спеціальний військовий облік в ТЦК та СП за місцем його військового обліку. У повідомленні також вказується номер та дата наказу Мінекономіки, яким надано бронювання, та строк дії відстрочки. І це означає, що йому надається відстрочка від військової служби під час мобілізації.


Крім того, Міноборони доводить до ТЦК та СП рішення про бронювання військовозобов'язаного. У строк не більше ніж п'ять робочих днів із дня отримання рішення ТЦК та СП має зарахувати його на спеціальний військовий облік.


Відстрочка для заброньованих осіб за місцем розташування підприємства


Але з 18.05.2024 у новій ч. 3 ст. 25 Закону №3543 передбачено, що підприємства, установи та організації, що здійснюють бронювання військовозобов'язаних, зобов'язані оформити відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації військовозобов'язаних, які заброньовані у порядку, визначеному КМУ, у ТЦК і СП, на території відповідальності якого вони розміщуються.


Тобто, починаючи з указаної дати підприємства (установи та організації), які забронювали своїх працівників, повинні окремо повідомити про це ТЦК та СП за місцем свого розташування.


Зважаючи на те, що наразі вже діє Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов'язаних та резервістів, у якому вказуються відомості щодо кожного військовозобов’язаного, у тому числі й про його бронювання і відстрочку, виникає питання:

для чого підприємству додатково інформувати ще й ТЦК за своїм місцем знаходження?

Однак такі зміни передбачені не лише у Законі №3543, а й п. 58 нового Порядку №560, який також діє з 18 травня цього року підприємства, установи та організації зобов'язані оформити відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації військовозобов'язаним працівникам (державним службовцям), які заброньовані у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів, у ТЦК та СП, на території відповідальності якого вони розміщуються. До відповідного ТЦК та СП подаються документи, зазначені у переліку згідно з додатком 5.


Зверніть увагу, в Порядку №76 про таке повідомлення нічого не йдеться, але й положення про повідомлення ТЦК за місцем військового обліку працівника також не скасовані.


Документи для оформлення відстрочки в ТЦК за місцем розташування підприємства


У додатку 5 до Порядку №560 вказано, що для надання відстрочки заброньованим працівникам потрібно подавати такі документи:


  1. клопотання керівника підприємства, установи та організації щодо оформлення відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації військовозобов'язаних, які заброньовані в порядку, визначеному КМУ;
  2. витяг із наказу Мінекономіки про бронювання військовозобов'язаних.


Клопотання складають у довільній формі, очевидно, воно має включати дані про військовозобов'язаного та підстави для надання йому відстрочки.


А от щодо форми витягу, то логічно, що його можна подавати за формою згідно з додатком 3 до Порядку №76.


Подвійна процедура інформування ТЦК щодо заброньованих працівників


Можливо така подвійна процедура інформування незабаром буде скасована, але наразі ситуація виглядає саме так:


  1. ТЦК за місцем військового обліку заброньованого працівника слід повідомити, тобто надіслати повідомлення за формою додатка 5 до Порядку №76;
  2. до ТЦК за місцем заходження підприємства – клопотання та витяг із наказу Мінекономіки про бронювання військовозобов'язаних, оскільки це вказано у Порядку №560.


Джерело: kadroland