Сумісник може стати основним працівником через звільнення / прийняття — позиція Мінекономіки

Міністерство економіки України розглянуло ситуацію, коли працівник певний час був оформлений за сумісництвом, але не мав при цьому основного місця роботи. Вони наголосили на наслідках такого оформлення та необхідності переоформити працівника за основним місцем роботи

Фахівці Мінекономіки висловили своє ставлення до кількох ключових питань:

Чи може працівник працювати за сумісництвом не маючи при цьому основного місця роботи?

Працівник не може працювати за сумісництвом не маючи при цьому основного місця роботи.

Чи є відповідальність за оформлення працівника за сумісництвом у разі відсутності у нього основної роботи?

Законодавством не передбачено відповідальності роботодавця та працівника у випадку роботи працівника за сумісництвом без основного місця роботи.

Як можна переоформити сумісника на основну роботу?

Якщо працівник, який працює у роботодавця за сумісництвом, бажає працювати у цього роботодавця за основним місцем роботи, то таку процедуру, на Думку фахівці Мінекономіки, слід реалізувати через механізм звільнення працівника з місця роботи за сумісництвом та прийняття його на основне місце роботи. До такого висновку фахівці Мінекономіки дійшли з огляду на те, що законодавство про працю не містить механізмів переведення працівників з основного місця роботи на роботу за сумісництвом та навпаки.

Чи можна переоформити працівника з сумісництва на основну роботу заднім числом?

Ні.


Абзацами першим та третім пункту 1 глави 5 «Датування управлінських документів» розділу II «Документування управлінської інформації» Правил № 1000/5 визначено, що датою документа є відповідно дата його підписання, затвердження, прийняття, реєстрація або складення (для актів), засідання колегіального органу (для протоколів).


Обов’язковому датуванню і підписанню підлягають усі службові відмітки на документах, пов’язані з їх проходженням та виконанням (резолюції, погодження, візи, відмітки про виконання документа і внесення його до справи).


Розпорядчий документ набирає чинності з моменту його підписання і реєстрації, якщо в тексті не встановлено інші строки (пункт 10 глави 10 «Особливості підготовки та оформлення розпорядчих документів» розділу II Правил № 1000/5).


Отже, згідно з чинним законодавством, роботодавці повинні реєструвати накази про прийняття на роботу, зміни у трудовому договорі, припинення трудового договору, а також інші важливі рішення щодо працівників. Термін реєстрації таких наказів — у день їх підписання.


Вважаємо, що прийняти працівника на роботу як зазначено у зверненні «заднім числом», є порушенням вимог чинних нормативних документів, що можна кваліфікувати як підробку документів. Особи, винні у порушенні, можуть бути притягнені до відповідальності згідно з законодавством України.


Реєстрація кадрових документів «заднім числом» неприпустима у діловодній практиці.


Відповідно до статті 366 Кримінального кодексу України складання, видача службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів, внесення до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей, інше підроблення офіційних документів — караються штрафом від двох тисяч до чотирьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.


Джерело: лист Міністерства економіки України від 24.06.2024 № 4701-05/45070-09.