Впровадження альтернативних способів обміну кадровими документами

Під час воєнного стану сторони трудового договору можуть домовитися про альтернативні способи створення, пересилання та зберігання кадрових документів та використання електронної комунікації за взаємною згодою

У період дії воєнного стану роботодавець самостійно визначає порядок організації діловодства з питань трудових відносин, оформлення й ведення трудових книжок та архівного зберігання відповідних документів у районах активних бойових дій. Головною умовою є забезпечення ведення достовірного обліку виконуваної працівником роботи та обліку витрат на оплату праці. Ці норми ст. 7 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» роз’яснив фахівець Держпраці.


У Держпраці звернули увагу, що згадана стаття дозволяє сторонам трудового договору домовитися про альтернативні способи створення, пересилання й зберігання наказів роботодавця, повідомлень та інших документів з питань трудових відносин та про будь-який інший доступний спосіб електронної комунікації, обраний за згодою між роботодавцем та працівником. Це можуть бути електронна пошта, месенджери тощо.

Зауважимо, що законом не визначається у який саме спосіб має фіксуватися така домовленість

Роботодавець може впроваджувати альтернативні способи для обміну кадровими документами, видавши розпорядження (наказ), змінивши письмовий трудовий договір або окреме положення. Втім, важливо, щоб працівники були особисто ознайомлені з порядком обміну цими документами особисто під підпис.


Джерело: Держпраці