Бронювання за рішенням Мінекономіки: чому ТЦК може відмовити у відстрочці

ТЦК може відмовити у зарахуванні військовозобов'язаного на спеціальний військовий облік, якщо в рішенні Мінекономіки про бронювання некоректно вказано, зокрема: особисті дані, такі як прізвище, ім'я, по батькові, рік народження, а також військово-облікову спеціальність

Процедура надання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації у зв'язку з бронюванням не передбачає направлення на військово-лікарську комісію для проходження медичного огляду (п. 69 Порядку призову проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період, затвердженого постановою КМУ від 16.05.2024 №560).


Однак, законодавство не забороняє направляти працівників, включених до списку військовозобов'язаних, для проходження медичного огляду з метою визначення їх придатності до військової служби.


Військовозобов'язаним, заброньованим згідно з рішенням Мінекономіки, надається відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації. У згаданому рішенні Мінекономіки також зазначається строк дії відстрочки.


На підставі рішення Мінекономіки ТЦК у строк не більш як п'ять робочих днів з дня його отримання зараховує такого військовозобов'язаного на спеціальний військовий облік і вносить відомості про надану відстрочку в Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов'язаних та резервістів.


ТЦК можуть відмовити у зарахуванні на спеціальний військовий облік, якщо в рішенні Мінекономіки про бронювання військовозобов'язаного неправильно зазначили інформацію про:


  1. прізвище, ім'я та по батькові (за наявності), рік народження, військово-облікову спеціальність (профіль);
  2. найменування (повне та скорочене) та місцезнаходження органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації;
  3. код згідно з ЄДРПОУ (за наявності).


Джерело: лист Міноборони від 25.07.2024 №220/25/ВихЗПІ/32