За що штрафує ТЦК: виправляємо старі помилки та не робимо нових

Упевнені, у вас безліч питань, щодо застосування штрафів ТЦК. Чи буде штраф за відсутність військово-облікових документів? Чи є ризик отримати штраф, якщо в 2023 році не було подано списки до ТЦК? Чи можна прийняти на роботу з електронним ВОД? Які документи перевіряє ТЦК? Що можна виправити заднім числом до початку перевірки? Розкладемо все по поличках


Працівник без військово-облікового документа (ВОД) — порушення


З 23.04.2021 р. юрособи можуть приймати на роботу призовників, військовозобов’язаних, резервістів лише за умови надання військово-облікових документів (ст. 24 Кодексу законів про працю України, далі — КЗпП).


Осіб, що були прийняті до цієї дати, слід попросити надати ВОД для постановки їх на персональний військовий облік. В разі відсутності / відмови надати документи, потрібно проінформувати ТЦК про порушення працівником Правил військового обліку (п. 34 Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затверджено постановою КМУ від 30.12.2022 № 1487, далі — Порядок № 1487).


Відповідальність за прийняття працівника без ВОД


Як зазначено у п. 87 Порядку № 1487 посадові особи… за порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію, зокрема… за прийняття на роботу призовників, військовозобов’язаних та резервістів, які не перебувають на військовому обліку, … несуть відповідальність згідно із законом.


Йдеться про порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію. Стаття 210-1 Кодексу про адміністративні правопорушення (далі — КпАП) передбачає адміністративний штраф у сумі від 34000 грн до 59500 грн, який накладають на винну особу.

Хто відповідає за прийняття на роботу без ВОД?

Радимо ознайомитися із рішенням Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області від 17.11.2023 у справі № 308/16645/23 щодо особи, відповідальної за ведення військового обліку. За ним постанова керівника ТЦК про накладення штрафу була успішно оскаржена до суду.


Відповідальною особою саме за прийняття на роботу без ВОД може бути керівник або інша особа, яка була уповноважена приймати на роботу.

Як діяти роботодавцю щодо працівників без ВОД?

Перш за все потрібно повідомити працівника про необхідність надати ВОД для ведення персонального військового обліку. Також слід проінформувати ТЦК про порушення працівником Правил військового обліку (п. 34 Порядку № 1487).


Важливо: відсутність вини за прийняття на роботу без ВОД не знімає з відповідальної особи вину за наступні порушення:


  1. неведення військового обліку щодо працівника (відсутність у списках);
  2. неповідомлення ТЦК про порушення працівником Правил військового обліку.
Військово-обліковий документ в електронній формі (у тому числі роздрукований) та військово-обліковий документ у паперовій формі мають однакову юридичну силу (п. 9 Порядку оформлення (створення) та видачі військовооблікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженого постановою КМУ від 16.05.2024 № 559)

Електронний ВОД


ВОД в електронній формі можна згенерувати через екабінет (у Резерв + або Дія). Такий ВОД є дійсним лише за наявності QRкоду та може бути роздрукований. Строк дії ВОД в електронній формі становить не більше 1 року.

Як працівнику згенерувати електронний ВОД через е-кабінет?

За допомогою мобільного застосунку Резерв + або портал Дія.


Слід авторизуватись у застосунку Резерв+ або на порталі Дія за допомогою КЕП, обрати сервіс «Військово-обліковий документ», подати заяву, і протягом 10 хвилин він завантажиться в особистому кабінеті.

Як роботодавцю приймати на роботу з електронним вод?

Дійте за алгоритмом:


  1. завантажте на смартфон застосунок Резерв+, при цьому реєстрацію проходити не треба;
  2. перевірте електронний ВОД шляхом сканування;
  3. попросіть працівника згенерувати PDF-версію електронного ВОД і роздрукувати його;
  4. якщо роздрукований PDF-формат ВОД дає можливість зчитати QR-код, то можна долучити цей документ до особової справи працівника, а також до справ з військового обліку.


Перевірки стану військового обліку



Під час перевірки можуть вимагати такі документи:


  1. положення про структурний підрозділ, який веде військовий облік (у разі утворення);
  2. посадові інструкції осіб, що відповідальні за ведення військового обліку;
  3. наказ керівника про призначення посадових осіб, відповідальних за ведення військового обліку;
  4. доведення до відома відповідних працівників Правил військового обліку;
  5. штатний розпис;
  6. документ про визначення потреби у підвищенні кваліфікації відповідальної особи;
  7. списки персонального військового обліку (додаток 5 до Порядку № 1487);
  8. відомість оперативного обліку (додаток 12 до Порядку № 1487);
  9. підтвердження направлення повідомлень за формою додатків 1 та 4 до ТЦК;
  10. копії ВОД усіх призовників, військовозобов’язаних і резервістів;
  11. графік звіряння облікових даних списків персонального військового обліку з їх військово-обліковими документами;
  12. журнал (додаток 9 до Порядку № 1487).


Що можна виправити заднім числом, коли перевірка на порозі


1. Зробити списки (додаток 5 до Порядку № 1487) та відомість (додаток 12) станом на 01.01.2024, підписати та зареєструвати (п. 40 Порядку № 1487).

Щороку до 25 січня (станом на 1 січня) списки персонального військового обліку та відомості оперативного обліку підписуються керівником державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації, а також особою, відповідальною за ведення військового обліку, та реєструються в установленому порядку в службі діловодства таких органів, підприємств, установ, організацій


2. Призначити/перепризначити відповідальну особу за ведення військового обліку і подати до ТЦК повідомлення за формою додатка 1 до Порядку № 1487 протягом 7 днів з дня видання наказу.


3. Визначити доплату відповідальній особі (п. 10 Порядку № 1487).


4. Визначити потребу у підвищенні кваліфікації (п. 12 Порядку № 1487).

...Підприємства… до 1 жовтня визначають потребу в підвищенні кваліфікації цих працівників.
Підвищення кваліфікації осіб, відповідальних за ведення військового обліку, здійснюється не рідше одного разу на п’ять років.
Підвищення кваліфікації…, здійснюється на договірних засадах закладами освіти, що провадять освітню діяльність з підвищення кваліфікації працівників та мають ліцензії….
Заклади освіти, що провадять освітню діяльність з підвищення кваліфікації працівників та мають ліцензії на відповідну діяльність, кожні два роки погоджують з Генеральним штабом Збройних Сил програми підготовки.

5. Розмістити на видному місці Правила військового обліку (п. 19 Порядку № 1487).


6. Ознайомити з Правилами під підпис та проінформувати про відповідальність за порушення усіх призовників, військовозобов’язаних, резервістів, що були прийняті після 05.01.2023 р. (п. 25 Порядку № 1487).


7. Затвердити графік звіряння облікових даних списків персонального військового обліку з їх військово-обліковими документами (п. 45 Порядку № 1487).

Увага! Порушення може бути виявлено і штраф можуть накласти без проведення перевірки.

Строк для накладення штрафу на винну особу


Адміністративне стягнення за вчинення в особливий період правопорушень, передбачених статтями 210, 210-1 цього Кодексу, може бути накладено протягом трьох місяців з дня його виявлення, але не пізніше одного року з дня його вчинення (ст. 38 КпАП).

Штраф разом за все чи за кожне порушення окремо?
  1. Якщо порушення виявлені під час перевірки, то буде розгляд однієї адміністративної справи, відповідно, буде один штраф за всі порушення.
  2. Якщо порушення виявлені поза перевіркою і будуть розглядатися в межах однієї адміністративної справи, то буде один штраф за всі порушення.
  3. Якщо порушення виявлені поза перевіркою, то буде стільки штрафів, скільки адміністративних справ. Тобто, можуть накладати штраф при кожному виявленні порушення і розгляді справи.
Відповідальність по закону, що діяв на час вчинення порушення?

Особа, яка вчинила адміністративне правопорушення, підлягає відповідальності на підставі закону, що діє під час і за місцем вчинення правопорушення (ст. 8 КпАП).


Закони, які пом'якшують або скасовують відповідальність за адміністративні правопорушення, мають зворотну силу, тобто поширюються і на правопорушення, вчинені до видання цих законів.


Закони, які встановлюють або посилюють відповідальність за адміністративні правопорушення, зворотної сили не мають.


Строки сплати штрафу


Штраф має бути сплачений порушником не пізніше як через 15 днів з дня вручення йому постанови про накладення штрафу, а в разі оскарження такої постанови — не пізніше як через 15 днів з дня повідомлення про залишення скарги без задоволення (ст. 307 КпАП).


Наслідки несплати штрафу протягом 15 днів


Якщо ж штраф не буде сплачено у зазначені терміни, то постанова передається для примусового виконання до виконавчої служби й в такому випадку сума штрафу подвоюється, а крім того, стягується виконавчий збір (ст. 308 КпАП).


Джерело kadroland