Помилка у військовому обліку до 19.05.2024: штраф 8500 або 59500 грн

Чи законно ТЦК та СП притягують осіб до адміністративної відповідальності за, здавалося б, незначне порушення у сфері військового обліку, яке було вчинене до 19.05.2024 року? Який розмір штрафу за таке порушення? Про це, і не тільки – далі в публікації


Правомірність дій ТЦК


Нагадаємо, що 19 травня 2024 року набув чинності закон України, яким передбачено зміни до норм статті 210 та 210-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі – КпАП). До обох статей було додано частину третю та суттєво збільшено розміри штрафів під час воєнного стану.


Нові суми штрафів, що варіюються від 17 000 до 59 500 гривень, викликали паніку серед військовозобов'язаних та посадових осіб, відповідальних за військовий облік.


ТЦК та СП одразу почали застосовувати збільшені розміри штрафів за будь-які виявлені порушення, не беручи до уваги, коли саме було вчинене правопорушення і яке на той час діяло законодавство.


Норми законодавства, які варто знати


Важливими нормами законодавства, які можуть захистити від неправомірних дій та незаконних штрафів:


  1. Конституція України, ст. 58. Ця стаття закріплює принцип, що закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі. Вони застосовуються тільки до тих відносин, які виникли після набуття законом чи нормативно-правовим актом чинності.
  2. КпАП, ст. 8. Вона передбачає, що особа, яка вчинила адміністративне правопорушення, підлягає відповідальності на підставі закону, що діяв під час та за місцем вчинення правопорушення. Закони, які встановлюють або посилюють відповідальність за адміністративні правопорушення, зворотної сили не мають.
  3. КпАП, ст. 38. Адміністративне стягнення за вчинення в особливий період правопорушень, передбачених норм статтями 210 та 210-1 КпАП, може бути накладене протягом трьох місяців з дня виявлення, але не пізніше одного року з дня його вчинення.


Висновок щодо правомірності дій ТЦК та СП


Вищезазначені норми законодавства свідчать: якщо правопорушення було вчинене до 19.05.2024 р., ТЦК та СП не мають права притягати особу до відповідальності згідно з частинами 3 ст. 210 та ст. 210-1 КпАП, оскільки на момент вчинення правопорушення такої норми не існувало. Відповідно до ч. 2 ст. 58 Конституції України, особу не можна притягнути до відповідальності за порушення, яке не було визначене на момент його вчинення, а штрафи мають застосовуватись у розмірах, що діяли на момент вчинення правопорушення.


Окрім того, ТЦК та СП не мають права притягати до відповідальності, якщо строки, визначені ст. 38 КпАП, були пропущені.


Судова практика


Суди часто підтримують позицію про те, що закон, який погіршує становище особи, не має зворотної дії. Наприклад, у нещодавньому випадку ТЦК та СП було накладено штраф у розмірі 17 тисяч гривень на особу за те, що ще у 2011 році вона не стала на облік як військовозобов'язаний після досягнення 27 років. Але цього зроблено не було. Суд встановив, що на той час не існувало ч. 3 ст. 210 КпАП, отже, особа не могла вчинити це правопорушення, а штраф було визнано неправомірним. Постанову скасували.


Аналогічні рішення судів були щодо проходження ВЛК, постановки на облік чи неявки за повісткою на уточнення даних тощо. Суди визнають, що порушення мобілізаційного законодавства дійсно траплялися, однак розмір штрафу має відповідати законодавству, яке діяло на момент вчинення правопорушення.


Підсумок


ТЦК та СП не мають права притягати громадян до відповідальності за правопорушення, які не визначались такими на момент їх вчинення. А відповідальність за вчинене порушення застосовується у розмірі, що діяв на момент його вчинення.


Джерело: kadroland