Відповідальність за маскування трудових відносин під цивільно-правові

Навіть у період дії воєнного стану Держпраці проводить позапланові перевірки, метою яких є виявлення неоформлених трудових відносин. У випадку, коли буде доведено, що трудові відносини замінено договором ЦПХ, роботодавцю загрожує штраф у розмірі 80 000 грн за кожного неоформленого працівника. Однак, під час воєнного стану існують певні умови, за яких можна уникнути такого штрафу

Для прикладу розглянемо роботу продавця в магазині чи офіціанта в ресторані.


Чи можливо виміряти обсяг роботи у вигляді конкретних величин та зазначити ці величини в акті прийняття-передавання? Чи можливо взагалі визначити кінцевий результат в такому випадку?


Наприклад продаж певної кількості визначеного асортименту товарів для продавця або певної кількості порцій визначеного асортименту блюд для офіціанта, а якщо покупець або відвідувач ресторану побажають щось інше ніж зазначено у договорі (угоді) то виконавець не буде мати права запропонувати та реалізувати цей товар або послугу?


Стає очевидним, що продавець і офіціант не є самостійними підрядниками. Отже, роботодавець має укласти з ними трудовий договір.


А за маскування трудових відносин загрожує фінансовий штраф на підприємство – у десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, стосовно якого скоєно порушення, а до юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців, які використовують найману працю та є платниками єдиного податку першої – третьої груп, застосовується попередження, а за вчинення порушення, повторно протягом двох років з дня виявлення порушення – у тридцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, стосовно якого скоєно порушення (ст. 265 КЗпП).

Отже, станом на 01.10.2024 року розмір штрафа складає 80000 грн за кожного неоформленого працівника

Зауважимо, у  період дії воєнного стану у разі виконання в повному обсязі та у встановлений строк приписів про усунення порушень, виявлених під час здійснення позапланових заходів державного нагляду (контролю), штрафи, передбачені ст. 265 КЗпП, не застосовуються (ст. 16 Закон України від 15.03.2022 №2136-IX «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану»).


Джерело: Держпраці