Мобінг, як підстава для припинення трудових відносин

Працівник має право звільнитися за власним бажанням у визначений ним строк у разі, якщо роботодавець чинив мобінг і це доведено у судовому порядку. У разі звільнення за ст. 38 КЗпП працівнику виплачується вихідна допомога у розмірі, передбаченому колективним договором, але не менше тримісячного середнього заробітку

Нагадаємо, що мобінг – це систематичні тривалі умисні дії або бездіяльність роботодавця, окремих працівників або групи працівників трудового колективу, які спрямовані на приниження честі та гідності працівника (ст. 2-2 КЗпП).


У ст. 38 КЗпП передбачено, що працівник має право звільнитися за власним бажанням у визначений ним строк у разі, якщо роботодавець чинив мобінг стосовно працівника або не вживав заходів щодо його припинення, що підтверджено судовим рішенням, яке набрало законної сили. У разі звільнення за цією підставою працівнику виплачується вихідна допомога у розмірі, передбаченому колективним договором, але не менше тримісячного середнього заробітку.


У разі вчинення працівником мобінгу (цькування), встановленого судовим рішенням, що набрало законної сили трудовий договір розривається на підставі ст. 40 КЗпП.


Однією з додаткових підстав розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця з окремими категоріями працівників, відповідно до умов пункту 1-2 частини першої ст. 41 КЗпП, є вчинення вчинення керівником підприємства мобінгу незалежно від форм прояву та/або невжиття заходів щодо його припинення, встановленого судовим рішенням, що набрало законної сили. Тобто новими підставами передбачається звільнення працівника або керівника підприємства, які вчиняли мобінг стосовно іншого працівника, якщо це доведено у судовому порядку. 


КУпАП передбачає адмінвідповідальність за мобінг на роботі (ст. 173-5 КУпАП). Тож вчинення мобінгу працівника тягне за собою накладення штрафу на громадян від 850 до 1700 грн або громадські роботи на строк від 20 до 30 годин. Для посадових осіб підприємства і ФОП-роботодавців передбачена відповідальність у розмірі штрафу від 1700 до 3400 грн або громадські роботи на строк від 30 до 40 годин.


За повторне вчинення порушення або якщо мобінг вчинявся групою осіб розмір відповідальності зростає. Для громадян розмір штрафу становить від 1700 до 3400 грн або громадські роботи на строк від 30 до 50 годин, для посадових осіб підприємств і ФОП-роботодавців розміру штрафу становить від 3400 до 6800 грн або громадські роботи на строк від 40 до 60 годин.


Джерело: Держпраці