Нюанси працевлаштування неповнолітніх

Роботодавець укладає трудовий договір з неповнолітніми працівниками та надсилає повідомлення про прийняття на роботу до ДПС. Оплата праці неповнолітніх, які працюють у вільний від навчання час, залежить від відпрацьованого часу або виробітку

Держпраці зазначає, що КЗпП дозволяє прийняття на роботу неповнолітніх громадян з шістнадцяти років, а за згодою одного із батьків або особи, що його замінює – з чотирнадцяти років для виконання легкої роботи, що не завдає шкоди здоров’ю і не порушує процесу навчання, у вільний від навчання час.

Звертаємо увагу, що усі неповнолітні приймаються на роботу лише після попереднього медичного огляду

З неповнолітнім працівником роботодавець зобов’язаний укласти письмовий трудовий договір, в якому зазначені всі умови роботи, зокрема режим роботи, розмір заробітної плати, дати виплати заробітної плати, тривалість відпустки.


Нагадаємо, під час дії воєнного стану дотримання письмової форми трудового договору не є обов'язковим (ст. 2 Закон України від 15.03.2022 № 2136-IX «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану»). Тобто поки діє воєнний стан, трудовий договір може бути укладений усно навіть у тих випадках, коли ст. 24 КЗпП вимагає його укласти обов’язково в письмовій формі.


Крім того, Держпраця додає, що після укладання письмового трудового договору роботодавець зобов’язаний направити до Державної податкової служби повідомлення про прийняття працівника на роботу.


Заробітна плата працівникам молодше вісімнадцяти років при скороченій тривалості щоденної роботи виплачується в такому ж розмірі, як працівникам відповідних категорій при повній тривалості щоденної роботи.


Оплата праці здобувачів освіти закладів загальної середньої або професійної (професійно-технічної) освіти, які працюють у вільний від навчання час, провадиться пропорційно відпрацьованому часу або залежно від виробітку.

Фахівці Держпраці звертають увагу, що будь-яке безоплатне стажування підлітків на робочому місці заборонено. Окрім того, будь-які штрафи, які роботодавці утримують із заробітної плати, є незаконними

Тривалість основної щорічної відпустки працівників, які не досягли вісімнадцятирічного віку, складає 31 календарний день і надається у зручний для них час.


Джерело: Держпраці