Прийняття працівника на роботи: чи можливе стажування

Законодавство не передбачає укладення між роботодавцем та найманим працівником договору на стажування й прийняття працівника на стажування

У роз’ясненні Держпраці зазначає, що законодавство не передбачає укладення між роботодавцем та найманим працівником договору на стажування й прийняття працівника на стажування.


Випадки коли можливе стажування:


  1. мають право проходити стажування студенти вищих та учні професійно-технічних навчальних закладів, котрі здобули професію за освітньо-кваліфікаційним рівнем кваліфікованого робітника, молодшого спеціаліста, бакалавра, спеціаліста та продовжують навчатися на наступному освітньо-кваліфікаційному рівні спеціальності, за якою здобувається освіта (ст. 29 Закону України «Про зайнятість населення»).


При цьому, ці категорії проходять стажування на умовах, визначених договором про стажування та у вільний від навчання час. Запис про проходження стажування роботодавець вносить до трудової книжки.


  1. громадяни, які мають офіційний статус безробітного, можуть проходити стажування – професійне навчання на виробництві, після закінчення якого підприємство зобов’язується працевлаштувати такого працівника.
В усіх інших випадках роботодавець повинен оформити працівника на роботу у встановленому порядку з першого дня виконання ним трудової функції

Джерело: Держпраці