Право на відстрочку: чи потрібно підтверджувати в ТЦК

Правила військового обліку, затверджені Порядком № 1487, змушують військовозобов’язаних надавати до ТЦК документи, які підтверджують право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації. Тобто, за наявності права на відстрочку, необхідно подати до ТЦК документи, що підтверджують таке право. Чи зможуть мобілізувати військовозобов’язаного, якщо він не встигне оформити в ТЦК документ, який засвідчує відстрочку? Докладніше про це – далі в публікації


Підстава виникнення і збереження права на відстрочку


Насамперед важливо розуміти, що відстрочку від призову дає не ТЦК, а закон. Якщо відповідно до ст. 23 Закону про мобілізацію є підстави для відстрочки, то відсутність звернення до ТЦК не позбавляє права на таку відстрочку.


Неповідомлення ТЦК про таке право загрожує щонайбільше адміністративним штрафом, але: 


  1. право на відстрочку зберігається; 
  2. ніхто не має права обмежити особу у цьому праві;
  3. особу не можуть мобілізувати, навіть якщо вона офіційно повідомить про своє право вже після вручення повістки. 


Наприклад, батько трьох неповнолітніх дітей має військовий квиток, перебуває на військовому обліку, але до ТЦК після початку війни не звертався, жодних документів про те, що він має право на відстрочку, не подавав. У такому випадку:


  1. можуть вручити повістку;
  2. можуть направити на ВЛК;
  3. можуть мобілізувати у випадку, якщо не буде заявлено про своє право на відстрочку.


Тож перед тим, як йти до ТЦК, краще написати заяву, додати копії свідоцтв про народження дітей, засвідчених власним підписом із проставленням дати, та надіслати всі ці документи поштою з описом вкладення на адресу ТЦК за місцем постановки на облік.


Відвідуючи ТЦК, необхідно взяти ще один пакет документів, поштові квитанції та описи вкладення, щоб підтвердити направлення відповідної заяви.


Межі повноважень ТЦК


Отже, за наявності права на відстрочку ТЦК не може погодитись або не погодитися з цим правом. ТЦК лише фіксує той факт, що військовозобов’язаний надав документи. ТЦК може видати довідку або надати відповідь на заяву особи, в якій підтвердить її право на відстрочку.

Але вирішувати, чи є право на відстрочку, ТЦК не уповноважений, адже це право передбачено законом. 

Заразом, якщо ТЦК не викликає, а особа вирішила поки що не проявляти ініціативу і туди не звертатися, обов’язково слід потурбуватися про те, щоб зібрати документи, які підтвердять право на відстрочку. До цього питання слід поставитися дуже відповідально. Адже серед підстав для відстрочки та серед документів, що підтверджують таке право, є менш зрозумілі й не такі однозначні.


А якщо є намір виїхати за межі України, то краще все ж таки проявити ініціативу, звернутися до ТЦК, отримати документ, що підтвердить право на відстрочку.


Нормативно-правове забезпечення


Закон про мобілізацію – Закон України від 21.10.1993 № 3543-XII «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію». 

Порядок № 1487 – Порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затверджений постановою КМУ від 30.12.2022 № 1487.


Джерело: kadroland.com