Внесення до трудової книжки запису про стажування студента

На підставі наказу (розпорядження) роботодавець повинен внести запис про проходження студентом (учнем) стажування до його трудової книжки

У Держпраці зазначають, що запис про проходження стажування роботодавець вносить до трудової книжки (за наявності), яка в разі відсутності на вимогу студента (учня) оформлюється згідно із законодавством (ст. 29 Закону України «Про зайнятість населення» від 5 липня 2012 року №5067-VI).


Згідно Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої спільним наказом Міністерства праці України, Міністерства юстиції України, Міністерства соціального  захисту населення України від 29.07.93 №58:


  1. запис до трудової книжки повинен бути внесений в тижневий строк з дня прийняття студента (учня) на стажування (п. 2.2 Інструкції №58). Але ст. 48 КЗпП містить інші строки. Отже, якщо трудова книжка вперше оформлюється, то запис про проходження стажування на вимогу студента вноситься не пізніше 5 днів після початку проходження стажування. Тож радимо вам дотримуватися строку, зазначеного у КЗпП.
  2. в трудовій книжці зазначають: посаду; період і місце проходження стажування (структурний підрозділ); спеціальність (кваліфікацію) або професію (кваліфікаційний рівень) стажиста (п. 2.17 Інструкції №58). Підставою для таких записів є наказ про проходження стажування.


Відомості про проходження стажування вносяться до реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування в порядку, встановленому Пенсійним фондом України за погодженням із центральним органом виконавчої влади, який забезпечує формування та реалізацію державної політики у сфері соціального захисту населення.


Джерело: Держпраці