Чи може мобілізований ФОП продовжувати діяльність та отримувати доходи

ФОПа мобілізували. У нього налагоджені усі процеси, є довірені особи і є можливість продовжувати здійснювати підприємницьку діяльність і отримувати доходи. Чи може мобілізований ФОП продовжувати вести підприємницьку діяльність і отримувати доходи? Відповідь – в публікації


Можливість/неможливість здійснення підприємницької діяльності


Насамперед слід зазначити, що обов’язку ліквідувати наявний ФОП у мобілізованого немає. Питання лише в тому, чи дозволено ФОПу під час служби отримувати доходи. Для відповіді на це питання слід звернутися до Закону про запобігання корупції, стаття 25 якого забороняє військовим посадовим особам Збройних Сил України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України та інших військових формувань займатися підприємницькою діяльністю.


Слід звернути увагу, що посадовим особам ЗСУ заборонено займатися підприємницькою діяльністю, а для непосадових осіб жодних обмежень немає.


Військові посадові особи


Не всі військовослужбовці є військовими посадовими особами (а отже – суб’єктами, на яких поширюється заборона здійснення підприємницької діяльності). Це лише ті військовослужбовці, що обіймають посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих чи адміністративно-господарських функцій, тобто за своїм службовим становищем є начальниками. Саме таке роз’яснення надає Національне агентство з питань запобігання корупції.


Організаційно-розпорядчими обов’язками наділені, як правило, командири, наприклад, командир батальйону, командир роти, командир взводу тощо. Отже, якщо мобілізований ФОП наділений керівними повноваженнями, приймає рішення, навіть в межах маленького підрозділу, то він є посадовою особою. А якщо він просто технік, танкіст, стрілець, то це не посадова особа і заборони на отримання доходу від підприємницької діяльності немає.


Види діяльності, якими дозволено займатися посадовим особам ЗСУ та умови її здійснення


Закон про запобігання корупції робить виключення щодо деяких видів діяльності, якими дозволено займатися навіть посадовим особам ЗСУ, а саме:


  1. викладацька, наукова і творча діяльності;
  2. медична практика;
  3. інструкторська та суддівська практики зі спорту.


Водночас у контексті антикорупційного законодавства йдеться не про підприємницьку діяльність зі здійснення медичної практики, викладання тощо, а про можливість зайняття такою практикою в закладах охорони здоров’я, в освітніх закладах, чи у ФОП – роботодавця, який здійснює таку діяльність. Тобто, як найманий працівник. Але сам ФОП не може займатися такою діяльністю, як підприємницькою, якщо він посадова особа ЗСУ.


Висновки:


  1. Якщо ФОП не посідає в ЗСУ штатну посаду, пов’язану з виконанням організаційно-розпорядчих чи адміністративно-господарських функцій, то він може поєднувати службу в ЗСУ та отримання доходу від підприємницької діяльності.
  2. Якщо ж ФОП є посадовою особою ЗСУ, то здійснення підприємницької діяльності буде порушенням Закону про запобігання корупції. Таке порушення тягне за собою накладення штрафу від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 5100 грн до 8500 грн) з конфіскацією отриманого доходу від підприємницької діяльності відповідно до ст. 1724 КпАП.


Нормативно-правове забезпечення


КпАП – Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.1984 № 8073-X.

Закон про запобігання корупції – Закон України від 14.10.2014 № 1700-VII «Про запобігання корупції».

Роз’яснення НАЗК - Роз’яснення Національного агентства з питань запобігання корупції


Джерело: kadroland.com