Варіанти ознайомлення працівників із підвищенням окладу

👇 Таке питання надійшло до сервісу «Особистий Консультант», наші експерти ретельно працювали над ним та надали вичерпну відповідь 🕵️

На підприємстві працює 8 працівників на мінімальному окладі. З квітня 2024 року розмір окладу зростає. Яким чином ознайомити працівників з підвищенням?

У разі збільшення посадового окладу у штатному розписі, роботодавець повинен ознайомити працівника із таким підвищенням. Є три варіанти, як це зробити.


Нові розміри окладів зазначають в штатному розписі.


Штатний розпис — знеособлений документ, тому ПІБ конкретних працівників, які обіймають відповідну посаду, у штатному розписі не вказують.


Працівників ознайомлюють із наказами, в яких вони згадуються. Так, відповідно до Правил організації діловодства та архівного зберігання документів у державних органах, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах і організаціях, затверджених наказом Мін’юсту від 22.06.2015 № 1000/5, з розпорядчим документом з кадрових питань (особового складу) обов’язково ознайомлюють згаданих у ньому осіб, які на першому примірнику документа чи на спеціальному бланку проставляють свої підписи із зазначенням дати ознайомлення.


Відповідно працівників не потрібно ознайомлювати із наказом про затвердження штатного розпису. Але у разі збільшення посадового окладу у штатному розписі, роботодавець повинен ознайомити працівника із таким підвищенням.


На практиці можливі такі варіанти ознайомлення:


  1. на підставі наказу про внесення змін до штатного розпису або затвердження нового штатного розпису видаються індивідуальні накази для кожного працівника стосовно збільшення розмірів їх окладів. Своєю чергою працівник ознайомлюється із таким індивідуальним наказом, про що ставить свій підпис на ньому;
  2. до наказу про внесення змін до штатного розпису складається лист з ознайомленням працівника про підвищення йому окладу під підпис.


Ще один варіант – розробити індивідуальні повідомлення про підвищення розміру окладу та надати такі повідомлення кожному працівнику окремо.


👌 Сервіс «Особистий Консультант» – це письмові безлімітні швидкі відповіді (від 15 хвилин) на професійні питання.

Отримайте доступ до сервісу, оформивши передплату у пакетах «Професіонал»«Преміум» або «Преміум ПРО».


Джерело: kadroland


Статті на тему:


Локальні документи – штатний розпис, графік відпусток, ПВТР: що перезатвердити/оновити для 2024 року

Штатний розпис для 2024 року: ТОП-10 важливих правил

Штатний розпис-2024: правила розробки та складання