Розміри штрафів за неоформлених працівників у 2024 році

Держпраці в інфографіці нагадала про розміри фінансової та адміністративної відповідальності для роботодавця за використання незадекларованої праці

У Держпраці зазначають, що до юридичних осіб та фізосіб-підприємців, які використовують найману працю без оформлення трудових відносин, можуть застосовувати наступні види відповідальності:


  1. фінансову (ст. 265 КЗпП);
  2. адміністративну (ст. 41 КУпАП).


Фінансова відповідальність


Фінансова відповідальність застосовується до юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців (ФОП), якщо вони є роботодавцями, а адміністративна відповідальність – до посадових осіб підприємств, а також до ФОП. Фінансова відповідальність може застосовуватись одночасно з адміністративною.


Стосовно розмірів штрафу за незадекларовану працю. Загальні підстави відповідальності за порушення законодавства про працю визначені ст. 265 КЗпП,  і вони залежать саме від розміру мінімальної заробітної плати.


Зауважимо, якщо під час дії воєнного стану роботодавець виконає припис у повному обсязі, то фінансові санкції, тобто штрафи за ст. 265 КЗпП, до нього не будуть застосовуватися (ст. 16 Закону України від 15.03.2022 № 2136-IX «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану»).



Адміністративна відповідальність


Умови притягнення до адміністративної відповідальності та розмір адміністративного штрафу КУпАП. За порушення трудового законодавства можуть застосовуються адміністративні штрафи до посадових осіб підприємства або ФОП.

Зауважимо, розміри адмінштрафів прив’язані до розміру неоподатковуваного мінімуму доходів громадян, який становить 17 грн і залишається незмінним

Джерело: Держпраці