Як зменшити кількість годин роботи суміснику

👇 Таке питання надійшло до сервісу «Особистий Консультант», наші експерти ретельно працювали над ним та надали вичерпну відповідь 🕵️

Сумісник виконує роботу 2 години на день 5 днів на тиждень (0,25 ставки). Але за домовленістю його потрібно перевести на 0,1 ставки. Як це правильно оформити?

Вам потрібно закріпити з відповідної дати (встановленої за домовленістю) нову кількість годин роботи для сумісника. Для цього потрібна відповідна заява від працівника та наказ керівника підприємства. 


Норма робочого часу визначена ст. 50 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) і не може перевищувати 40 годин на тиждень. При цьому нормальна тривалість робочого часу для працівників, зайнятих на об’єктах критичної інфраструктури (в оборонній сфері, сфері забезпечення життєдіяльності населення тощо) у період дії воєнного стану може бути збільшена до 60 годин на тиждень — ч. 1 ст. 6 Закону України від 15.03.2022 № 2136-IX «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану».


Отже, коли мовиться про 0,1 ставки, то йдеться про роботу на умовах неповного робочого часу, що дорівнює чотирьом годинам на тиждень (за загальних умов). Її встановлення врегульоване ст. 56 КЗпП, яка не обмежує права сторін трудового договору визначити тривалість неповного робочого часу. Вказували на це й фахівці Мінсоцполітики у листі від 29.08.2012 № 318/13/116-12.


Зокрема, неповний робочий час може встановлюватися за угодою між працівником і роботодавцем. Він може запроваджуватися як під час прийняття на роботу, так і згодом під час роботи.


Стаття 56 КЗпП визначає, що неповний робочий час може встановлюватися, як:


  1.  неповний робочий день;
  2. неповний робочий тиждень;
  3. із поєднанням неповного робочого дня та тижня.


У наведеному випадку йдеться саме про останній варіант, адже потрібно встановити режим роботи, за якого співробітник працюватиме лише 4 години на тиждень.

Наприклад, можна домовитися про те, що з урахуванням обсягів робіт працівникові достатньо працювати по 2 години на день 2 дні на тиждень (скажімо, в понеділок 2 години та в середу 2 години).

Аби встановити нову кількість годин роботи за неповного робочого часу працівник у заяві має конкретизувати режим роботи, в які дні та скільки годин буде працювати, час початку й закінчення роботи.


На підставі заяви роботодавець видає наказ про встановлення неповного робочого часу, де також вказує відомості щодо часу роботи працівника.


👌 Сервіс «Особистий Консультант» це письмові безлімітні швидкі відповіді (від 15 хвилин) на професійні питання.

Отримайте доступ до сервісу, оформивши передплату у пакетах «Професіонал», «Преміум» або «Преміум ПРО».


Джерело: kadroland


Стаття на тему:


Неповний робочий час: дієві поради на допомогу кадровику


Шаблони та зразки документів:


Заява про прийняття на роботу за сумісництвом на умовах неповного робочого часу

Наказ про встановлення неповного робочого часу за заявою працівника

Заява про встановлення неповного робочого дня

Наказ про встановлення неповного робочого дня за заявою працівника