Розробляємо план евакуації під час пожежі

Пожежі є одними з найбільш руйнівних стихійних лих. Найнебезпечніші з них — загоряння будівель і споруд, оскільки вони безпосередньо загрожують здоров'ю і життю людини. В результаті таких пожеж люди отримують опіки, пошкодження, отруєння дихальних шляхів, позбавляються даху і майна.


Терміни та визначення


Пожежа — неконтрольований процес знищування або пошкодження вогнем майна, під час якого виникають чинники, небезпечні для істот та навколишнього природного середовища (п. 32 ч. 1 ст. 2 Кодексу цивільного захисту України).


План евакуації під час пожежі — документ, у якому вказано шляхи евакуації та евакуаційні виходи, визначено правила поведінки людей, а також порядок і послідовність дій обслуговуючого персоналу на об’єкті в разі виникнення пожежі (пп. 4.7.19 ДСТУ 2272:2006 «Пожежна безпека. Терміни та визначення основних понять», затвердженого наказом Держспоживстандарту України від 09.06.2006 № 162).


Основні небезпечні фактори


Основними небезпечними факторами при пожежі є:


  1. токсичні продукти горіння та термічного розкладання;
  2. полум'я та іскри;
  3. підвищена температура навколишнього середовища;
  4. пониження концентрації кисню;
  5. дим;
  6. паніка.


Плани евакуації та інструкція, що визначає дії персоналу на об’єктах з постійним або тимчасовим перебуванням людей


На об’єктах з постійним або тимчасовим перебуванням на них 100 і більше осіб або таких, що мають хоча б одне окреме приміщення з одночасним перебуванням 50 і більше осіб, у будинках та спорудах (крім житлових будинків), котрі мають два поверхи та більше, у разі одночасного перебування на поверсі понад 25 осіб, а для одноповерхових — понад 50 осіб, мають бути розроблені та вивішені на видимих місцях плани (схеми) евакуації людей на випадок пожежі.


В разі перебування на об’єкті осіб з інвалідністю, осіб, які мають порушення опорно-рухового апарату, зору та слуху, інтелектуальні та психічні порушення, а також інших маломобільних осіб, при розробці та розміщенні плану евакуації мають бути враховані їхні потреби.


Зазвичай у різних приміщеннях є різна кількість евакуаційних виходів, залежно від кількості поверхів будівлі та загальної кількості в цих будівлях людей. Наприклад, якщо одно або двоповерхова будівля має один евакуаційний вихід, то плани вивішують на першому та другому поверхах форматом А3 біля евакуаційного виходу.


У великих будівлях з великою кількістю працюючих, та до яких передбачено впродовж коридорами декілька виходів з кожного поверху, повинно бути не менше 2-х евакуаційних виходів (якщо їх більше, то і планів евакуації має бути відповідна кількість).


На об’єктах з постійним або тимчасовим перебуванням на них 100 і більше осіб або таких, що мають хоча б одне окреме приміщення з одночасним перебуванням 50 і більше осіб, які є навчальними (у тому числі дошкільними) закладами, закладами охорони здоров’я із стаціонаром, будинками-інтернатами для громадян похилого віку та осіб з інвалідністю, санаторіями і закладами відпочинку, розважальними, культурно-освітніми та видовищними закладами, критими спортивними будинками і спорудами, готелями, мотелями, кемпінгами, торговими підприємствами та іншими аналогічними за призначенням об'єктами з масовим перебуванням людей, на доповнення до схематичного плану евакуації повинна бути розроблена та затверджена керівником інструкція, що визначає дії персоналу щодо забезпечення безпечної та швидкої евакуації людей.


В разі можливого перебування на об’єкті осіб з інвалідністю, які мають порушення опорно-рухового апарату, зору та слуху, інтелектуальні та психічні порушення, а також інших маломобільних осіб, — з урахуванням їх потреб), за якою не рідше одного разу на пів року мають проводитися практичні тренування всіх залучених працівників.


Для об'єктів, на яких передбачається перебування людей вночі, інструкції повинні передбачати також дії у нічний час (п. 5 р. ІІ НАПБ А.01.001-2014 «Правила пожежної безпеки в Україні», затверджених наказом МВС від 30.12.2014 № 1417).


Що зазначають на плані евакуації


На плані (схемі) евакуації зазначають:


  1. маршрути руху;
  2. евакуаційні виходи (сходові клітки, зовнішні відкриті сходи, виходи безпосередньо назовні);
  3. умовні графічні позначення у вигляді символів місць розташування кнопок ручних пожежних сповіщувачів, телефонних апаратів, первинних засобів пожежогасіння тощо.


Головні та запасні шляхи евакуації позначають на планах штрихпунктирними лініями різної довжини, які мають бути вдвічі товстішими за лінії плану поверху і бути зеленого кольору.


Головний шлях евакуації на поверсі позначають у напрямку головного та запасних виходів, сходових кліток із зовнішнім переходом, а також сходів, що ведуть з верхніх поверхів на перший поверх. За наявності двох сходових кліток, рівноцінних щодо захищеності від диму та вогню, головний шлях евакуації вказують до найближчих сходів.


На плані поверху за допомогою символів позначають місце розташування:


  1. ручних пожежних сповіщувачів, телефонів;
  2. пожежних кранів, вогнегасників.


Розшифрування символів подається під планом поверху (у примітці).


Погодження та затвердження плану евакуації


План евакуації затверджується розробником, узгоджується з керівником добровільної пожежної дружини (за її наявності на об’єкті) і затверджується керівником підприємства або особою, яка виконує його обов’язки. Під планом евакуації зазначають умовні графічні позначення (шляхи евакуації, первинні засоби пожежогасіння, місцеперебування телефону для виклику пожежного підрозділу тощо).


Приклад плану евакуації


Приклад оформлення плану (схеми) евакуації з території ринку на випадок виникнення пожежі наведений у додатку до НАПБ Б.01.005-2017 «Правила пожежної безпеки на ринках України», затвердженого наказом МВС від 06.06.2017 № 470.


Основні знаки евакуації


Територія об’єкта, а також будинки, споруди, приміщення мають бути забезпечені відповідними знаками безпеки, які повинні відповідати ДСТУ ЕN ISO 7010:2019 «Графічні символи. Кольори та знаки безпеки. Зареєстровані знаки безпеки», наприклад:


Напрям евакуаційного виходу направо

Двері відчиняються поштовхом вліво

Евакуаційне вікно з рятувальною драбиною

Висновки


  1. Необхідна кількість планів евакуації визначається з урахуванням кількості поверхів та одночасного перебування людей.
  2. Додатково для забезпечення безпечної та швидкої евакуації людей потрібно затвердити відповідну інструкцію. Періодично ознайомлюйте з інструкцією персонал.
  3. Якісний та детальний план евакуації збережене життя та здоров’я людей.


Віктор СТЕПАНОВИЧ, редактор kadroland


Шаблони та зразки документів:


Наказ про затвердження Програми проведення вступного інструктажу з питань охорони праці та пожежної безпеки

Програма проведення вступного інструктажу з питань охорони праці та пожежної безпеки

Посадова інструкція інструктора протипожежної профілактики

Інструкція про встановлення протипожежного режиму на підприємстві

Інструкція про заходи пожежної безпеки в лабораторії

Інструкція про заходи пожежної безпеки в службових приміщеннях

Наказ про призначення відповідальних осіб за пожежну безпеку

Журнал реєстрації інструктажів з питань цивільного захисту, пожежної безпеки та дій у надзвичайних ситуаціях

Журнал реєстрації інструктажів з питань пожежної безпеки