Працевлаштування ВПО без постановки на облік в ТЦК

Одна із проблем роботодавця – знайти потрібного працівника. Знайшли! А що як це військовозобов'язаний чоловік і має статус ВПО, але не став на облік в ТЦК за місцем фактичного проживання (відсутня позначка про постановку на облік), але обіцяє це зробити наступного дня? Чи можна прийняти його на роботу? З’ясовуємо всі моменти.


Одразу застережемо вас: оформити такого працівника на роботу на підприємство – порушити норми Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затверджений постановою КМУ від 30.12.2022 № 1487 (далі – Порядок № 1487).


Так, відповідно до абз. 5 п. 21 Порядку № 1487:

Взяття громадян, які прибули з тимчасово окупованих територій України, на персонально-первинний та персональний військовий облік здійснюється після взяття таких осіб на облік внутрішньо переміщених осіб та на військовий облік у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, органах СБУ, відповідних підрозділах розвідувальних органів за місцем фактичного проживання.

Отже, формально не можна приймати на роботу громадянина, який має статус внутрішньо переміщеної особи (далі – ВПО), якщо у його військово-обліковому документі:


  1. стоїть позначка ТЦК іншої області (тобто він не знятий з обліку за попереднім місцем проживання і не став на облік за фактичним місцем проживання як ВПО);
  2. стоїть позначка про зняття з обліку і відсутня позначка про постановку на облік за новим ТЦК.


Що ж робити? Відмовляти в працевлаштуванні. Зауважте: жодні «обіцянки» громадянина, що він завтра стане на військовий облік, не врятують вас від штрафів за порушення правил військового обліку, якщо це виявить перевірка (наприклад, позапланова). Адже фактично в цьому випадку ви порушили абз. 5 п. 21 Порядку № 1487 і прийняли особу на роботу до постановки на облік у ТЦК за місцем фактичного проживання.


Нерідко роботодавці остерігаються норм ч. 2 та 3 ст. 22 Кодексу законів про працю України (далі – КЗпП):

<…>Забороняється необґрунтована відмова у прийнятті на роботу, тобто відмова без будь-яких мотивів або з підстав, що не стосуються кваліфікації чи професійних якостей працівника, або з інших підстав, не передбачених законом.
На вимогу особи, якій відмовлено в прийнятті на роботу, власник або уповноважений ним орган, фізична особа, яка використовує найману працю, зобов’язані письмово повідомити про причину такої відмови, яка має відповідати частині першій цієї статті.

Але! В цьому випадку ви відмовляєте у працевлаштуванні мотивовано – особа не стала на військовий облік у ТЦК, що є порушенням вимог чинного законодавства. Тож жодних судових спорів можна не боятися. Дуже обережні роботодавці можуть підстрахуватися і видати громадянину одразу письмову пропозицію стати на військовий облік. Після виконання ним свого громадянського обов’язку – стати на військовий облік – ви зможете повторно розглянути його кандидатуру на працевлаштування.


До речі, щодо працівників, які вже працюють на підприємстві, але отримали статус ВПО. Звернуть увагу, що відповідно до пп. 10-1 п. 1 Правил військового обліку (додаток 2 до Порядку № 1487):

Призовники, військовозобов’язані та резервісти повинні: <…> у період проведення мобілізації (крім цільової) та/або протягом дії правового режиму воєнного стану:
у разі залишення свого місця проживання стати в семиденний строк з дати взяття на облік внутрішньо переміщеної особи на військовий облік у районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки за місцем перебування на обліку внутрішньо переміщеної особи <…>.

Отже, для працівників це також персональна відповідальність:


  1. в разі зміни місця проживання і отримання статусу ВПО стати на облік ТЦК за місцем фактичного проживання;
  2. повідомити про це роботодавця.


Роботодавець має внести такі дані до Списку персонального військового обліку (додаток 5) і надіслати до ТЦК Повідомлення про зміну облікових даних військовозобов’язаних працівників (додаток 4).


Строки подання додатка 4 залежать від підстав подання повідомлення.


Так, у разі прийняття або звільнення працівника повідомлення за додатком 4 надсилається у 7-денний строк з дати видачі наказу про прийняття на роботу або наказу про звільнення.

Увага! Оскільки не уточнено інше, то строк відлічується в календарних днях (не в робочих!). Строк відлічується від дня видання наказу, а не фактичної дати події. День видання наказу не враховують.

В разі зміни облікових даних повідомлення надсилається до ТЦК щомісяця до 5 числа після місяця, в якому:


  1. працівник подав документи про зміни;
  2. проведено зміни роботодавцем;
  3. виявлено розбіжності при «внутрішньому» звірянні.


Зауважте: на практиці спеціалісти ТЦК «до 5 числа» трактують як «по 5 число включно». Водночас «святково-вихідне» перенесення не передбачене Порядком № 1487. Тож, якщо граничний строк подання повідомлення за додатком 4 припадає на вихідний, безпечно подати його заздалегідь.


Джерело: kadroland


Брошури та чеклісти:


Універсальний помічник «Списки військового обліку: поради із ведення & заповнення за ВОД з QR-кодом»

Чек-лист «Правила військового обліку: зразок «на стенд» + ТОП 10 актуальних кейсів»


Шаблони та зразки документів:


Списки персонального військового обліку (додаток 5)

Повідомлення про зміну облікових даних військовозобов’язаних працівників (додаток 4)

Правила військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів (з 13.06.2024)