ТЦК перевіряє ВОД та вручає повістки в офісі і за місцем проживання: коли це законно

Чи може ТЦК вручати повістки й на роботі, і за місцем вашого проживання? Як діяти, коли на підприємство завітала група з оповіщення? Які ВОД можуть надати працівники та чи можна не допускати групу оповіщення на підприємства? Про це, і не тільки – далі в публікації


Зміни в законодавстві: ТЦК перевіряє ВОД та вручає повістки будь-де


Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець повідомив у Telegram про зміни до законодавства щодо мобілізації, які стосуватимуться нововведень у перевірці військово-облікових документів (далі – ВОД). Пан Лубінець звертає увагу на можливі зміни в законодавстві, і наводить інфографіку щодо порядку перевірки військо-облікових документів та порядку вручення повісток.


Отже, документи у чоловіків від 18 до 60 років можуть перевіряти будь-де. Так само, і вручати повістки можуть в будь-якому місці.


Постає питання:

чи дійсно ТЦК і поліція мають право перевірити ВОД та вручити повістку дома чи в офісі?

Так, мають право.


Процедура перевірки ВОД


Згідно з п. 54 Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період, затвердженого постановою КМУ від 16 травня 2024 р. № 560 (далі – порядок №560), під час перевірки військово-облікового документа представники ТЦК чи поліцейські повинні:


  1. назвати своє ПІБ та посаду;
  2. пред'явити службове посвідчення особи, уповноваженої вручати повістки, разом з паспортом громадянина / посвідченням офіцера / військовим квитком.


Також, процес пред'явлення та перевірки документів здійснюється із застосуванням фото чи відеофіксації. Якщо ВОД немає або є неналежний документ, то представники ТЦК чи поліції запропонують особі проїхати до ТЦК.


ВОД вважають неналежним, якщо, наприклад, у особи, що старше 25 років, є лише приписне посвідчення і немає електронного ВОД у Дії чи Резерв+. Або в електронному ВОД немає військового звання і військово-облікової спеціальності.


Проблемним вважатимуть також документ, в якому стоїть відмітка про зняття з військового обліку.


В зазначених випадках та інших, запропонують проїхати до ТЦК, а в разі відмови – поліція може затримати та доставити особу до ТЦК проти її волі.


Порядок вручення повісток, відмова від отримання


Вручити повістки можуть в будь-якому місці. Проте, в осіб, які вручають повістки, обов'язково повинно бути службове посвідчення особи, уповноваженої вручати повістки.


Згідно з п. 32 Порядку № 560, службове посвідчення особи, уповноваженої вручати повістки, видається на підставі наказу відповідного керівника, визначеного в п. 31 Порядку № 560, головою (начальником) обласної, Київської та Севастопольської міської, районної держадміністрації (військової адміністрації), засвідчується його особистим підписом та скріплюється гербовою печаткою.


Відмова від отримання повістки буде зафіксована актом відмови й військовозобов'язаного затримають і доставлять до ТЦК.


Але, затримання не здійснюють представники ТЦК. Це можуть зробити лише поліцейські. Також, процедура обов'язково оформлюється протоколом. Про таке затримання повинні повідомити родичів і, на вимогу затриманої особи, – ще й роботодавця.


Підсумок


Повістку мають право вручити як вдома, так і в офісі. Але, у громадянина немає обов'язку пускати у свою оселю представників ТЦК та поліції. Також, у роботодавця немає обов'язку пускати вказаних осіб на територію або в приміщення підприємства, крім випадку проведення перевірки стану військового обліку.


Джерело: kadroland