Відстрочка освітянам: не світить сумісникам та при неповній зайнятості

В загальному випадку освітяни мають відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації. Але отримати її можуть не всі. Зокрема, не страхує від мобілізації зайнятість за сумісництвом.

Нагадаємо, що призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають:


  1. наукові й науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають науковий ступінь;
  2. педагогічні працівники закладів фахової передвищої освіти, професійної (професійно-технічної) освіти, закладів загальної середньої освіти.


Такий перелік визначено п. 2 ч. 3 ст. 23 Закону України від 21.10.1993 №3543-XII «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».


Але не всі! Головна умова для освітянської відстрочки: робота у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах професійної (професійно-технічної) чи загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки.


Тобто, вчителя-сумісника або вчителя із зайнятістю менш як 0,75 ставки можуть мобілізувати.


При цьому технічний педагогічний персонал, зокрема лаборанти, методисти та бібліотекарі, або інші спеціалісти, які працюють в закладах освіти, не можуть отримати відстрочку, оскільки вони не відносяться до наукових та науково-педагогічних працівників.


Джерело: РБК-Україна