Нормативи робочих місць для осіб з інвалідністю не змінились

Для роботодавців установлюється норматив робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю у розмірі 4 % середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу за рік, а якщо працює від 8 по 25 осіб, – у кількості одного робочого місця

У Держпраці нагадали про необхідність виконання нормативу із працевлаштування осіб з інвалідністю.


Отже, норматив робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю встановлений ст. 19 Закону № 875 у розмірі: 


  1. одне робоче місце – якщо у роботодавця працює від 8 по 25 осіб;
  2. 4 % середньооблікової кількості штатних працівників – якщо кількість працівників перевищує 25 осіб (тобто 26 і більше). 
Важливо! Цей норматив потрібно виконати навіть зараз, під час воєнного стану та відсутності звітування про виконання квоти 4 % 

Зауважимо, що звітувати  за виконання такого нормативу за 2023 рік до 1 березня роботодавцям, наразі, не потрібно. На сьогодні всю необхідну інформацію Фонд соцзахисту осіб з інвалідністю отримує від Пенсійного фонду.


Показник виконання нормативу робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю обчислювався Фондом самостійно щороку до 10 березня в автоматизованому режимі. За невиконання нормативу із працевлаштування осіб з інвалідністю на роботодавця накладаються адміністративно-господарські санкції.


Їх розрахунок надсилається у формі електронного документа через електронні кабінети підприємств, фізичних осіб, які використовують найману працю, на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду.


У своєму роз’ясненні Держпраці зазначає, що ставлення до осіб з інвалідність повинно змінитися. Історії про успішну соціальну адаптацію, психологічну підтримку і про те, як суспільство допомагає нашим захисникам відчути себе повноцінними членами громади, можуть і повинні стати неупередженими цифрами про виконання нормативу робочих місць для осіб з інвалідністю. Адже кожна така цифра може змінити чиюсь долю на краще.


Джерело: Держпраці