Як звільнити під час призупинення дії трудового договору: роз’ясненнює Держпраці

Розірвання трудового договору через відсутність працівника на робочому місці понад 4 місяці підряд можливе лише після поновлення дії трудового договору

Держпраці в листі від 01.07.2024 №2380/2/2.1-24а надала роз’яснення щодо припинення трудового договору під час призупинення його дії та зазначила наступне.


Згідно з п. 8-3 ч. 1 ст. 36 КЗпП підставою припинення трудового договору є відсутність працівника на роботі та інформації про причини такої відсутності понад чотири місяці поспіль.


Відповідно до роз'яснення Мінекономіки щодо застосування Закону України від 01.07.2022 №2352-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин» припинення дії трудового договору у зв'язку з відсутністю працівника на роботі та інформації про причини такої відсутності понад чотири місяці підряд (п. 8-3 ч. 1 ст. 36 КЗпП) не слід ототожнювати із звільненням у зв'язку з прогулом (п. 4 ст. 40 КЗпП).


Для припинення дії трудового договору за відповідною підставою мають бути одночасно дотримані дві обов'язкові умови:


  1. Фактична відсутність працівника на робочому місці понад 4 місяці підряд.
  2. Відсутність інформації у роботодавця про причини такої відсутності понад 4 місяці підряд (при цьому не має значення поважність чи неповажність причин такої відсутності).


У випадку невиконання одночасно двох вищенаведених умов звільнення відповідно до такої підстави може бути визнано судом незаконним, наприклад, якщо працівник доведе, що протягом 4 місяців поінформував роботодавця про причини своєї відсутності.

У Держпраці висловили думку, що розірвання трудового договору згідно з п. 8-3 ч. 1 ст. 36 КЗпП можливе лише після поновлення дії трудового договору

Джерело: лист Держпраці від 01.07.2024 №2380/2/2.1-24а