Не можна скоротити посаду працівниці, яка має трьох дітей молодших за 14 років

При скороченні чисельності чи штату працівників, працівниця з трьома дітьми, має переважне право на залишення на роботі

Інспектор праці нагадав про законну процедуру вивільнення працівників, а саме відповідно до частини першої статті 40 КЗпП України трудовий договір, укладений на невизначений строк, а також строковий трудовий договір до закінчення строку його чинності можуть бути розірвані власником або уповноваженим ним органом лише у випадку змін в організації виробництва і праці, в тому числі ліквідації, реорганізації, банкрутства або перепрофілювання підприємства, установи, організації, скорочення чисельності або штату працівників.


Звільнення з цієї підстави допускається, якщо неможливо перевести працівника, за його згодою, на іншу роботу частина друга статті 40 КЗпП України.


Відповідно до статті 49-2 КЗпП України про наступне вивільнення працівників персонально попереджають не пізніше ніж за два місяці.


При вивільненні працівників у випадках змін в організації виробництва і праці враховується переважне право на залишення на роботі, яке надається працівникам з більш високою кваліфікацією і продуктивністю праці.


При рівних умовах продуктивності праці і кваліфікації перевага в залишенні на роботі надається, зокрема:


  1. сімейним – при наявності двох і більше утриманців;
  2. особам, в сім’ї яких немає інших працівників з самостійним заробітком;
  3. працівникам з тривалим безперервним стажем роботи на даному підприємстві, в установі, організації;
  4. працівникам, які навчаються у вищих і середніх спеціальних навчальних закладах без відриву від виробництва;
  5. працівникам, яким залишилося менше трьох років до настання пенсійного віку, при досягненні якого особа має право на отримання пенсійних виплат тощо.


Джерело: Держпраці