Про студенів-стажерів. Роботу під час відпустки до 3 років. Компенсацію відпускних. Соцвідпустку при призупиненні ТД.🙋‍♀️ Ранковий кадровик від 10.09.2024

Коротко, структурно, зрозуміло розповідаємо про головні новини. Радимо кращі статті дня та даємо зразки документів. І трохи професійного гумору


Договір про стажування ≠ ТД


Договір про стажування, укладений зі студентами вищих та учнями професійно-технічних навчальних закладів, не вважають трудовим договором, попри можливість виплати зарплати. Розуміння цих аспектів важливе для правильного оформлення стажувань. Про особливості укладення договору про стажування, розповідаємо тут.


Навіть при призупиненні ТД є право на соцвідпустку


Фахівці Мінекономіки у своєму листі зазначають, що призупинення дії трудового договору не призводить до припинення трудових відносин, тому працівник не втрачає права на соцвідпустку на дітей у період призупинення ТД. Ознайомимо Вас із подробицями за посиланням.


Робота під час відпустки для догляду за дитиною


Чи може жінка працювати під час відпустки для догляду за дитиною до трьох років? Якщо так, на яких умовах? Як обліковувати таку роботу? Чи потрібно організувати достроковий вихід з відпустки по догляду за дитиною до 3 років? Нумо з'ясовувати разом.


Читати статтю


Збільшення ВЗ = дефіцит працівників


Як відомо, законопроєкт № 11416-д передбачає підвищення ставки військового збору з 1,5% до 5%. З огляду на це, народна депутатка Ніна Южаніна висловлює занепокоєння щодо потенційного дефіциту кадрів на ринку праці. Кого найбільше торкнеться ця проблема? Дізнавайтеся за посиланням.


Проблеми бронювання, звільнення & Зарплатна звітність


У вівторок 10.09.2024 р. о 10-00 долучайтеся до безплатного вебінару, з якого Ви дізнаєтеся:


  1. Чому затягується процедура бронювання?
  2. Як повністю розрахуватися з працівником при звільненні?
  3. Як відображати у звітності суми, нараховані після звільнення?
  4. Чи можна сумові помилки виправити у звіті за поточний квартал?


Зареєструватися


Грошова компенсація відпусток при звільненні


При звільненні працівника роботодавець має виплатити компенсацію за невикористані дні відпусток. Як правильно визначити кількість днів відпустки для компенсації, якщо працівник звільняється до завершення робочого року? Як розрахувати дні відпустки до і після 31.12.2023? Як застосовувати правила заокруглення? Відповіді у статті.


Читати статтю


Звільнення працівника під час хвороби


У Держпраці нагадали, що ст. 40 КЗпП забороняє роботодавцеві з власної ініціативи звільняти працівника в період його тимчасової непрацездатності. Але це в мирний час. Під час дії воєнного стану навпаки допускається звільнення працівника у період його тимчасової непрацездатності з ініціативи роботодавця. Якою датою провести процедуру звільнення в такому разі? Дізнавайтеся тут.


Корисно для кадровика


  1. Час хвороби у стажі щорічної додаткової відпустки
  2. 24 дні щорічної відпустки – гарантовано
  3. Як часто проводити атестацію робочих місць
  4. Працевлаштування осіб з інвалідністю допоможе подолати кадровий дефіцит в Україні
  5. Діють змінені критерії важливих підприємств для нацекономіки


Тут на вас завжди чекають!


Наш Telеgram-канал – це кадрова спільнота, в якій ду-у-уже люблять підписників, дарують подаруночки, тримають руку на пульсі змін і завжди інформують щодо всіх робочих питань.


👉 Якщо ви не з нами, запрошуємо у кadroland live!


Новини підготувала


Ваша ми не чіпали, воно саме зламалося Редакція