Чи фіксувати у штатному розписі доплату за роботу охоронників в нічний час

👇 Таке питання надійшло до сервісу «Особистий Консультант», наші експерти ретельно працювали над ним та надали вичерпну відповідь🕵️

Як у штатному розписі правильно показати фонд оплати праці охоронників із погодинною оплатою праці, які працюють по 16 годин з них 8 годин нічних, за які їм нараховуємо доплату 20%?

У штатному розписі слід фіксувати умови оплати праці відповідно до системи оплати праці на підприємстві.


Якщо охоронникам установлено погодинну оплату, то у штатному розписі фіксують годинну ставку і додатково місячну ставку. Щоб визначити місячну ставку, необхідно годинну ставку помножити на річну норму робочого часу і поділити на 12.


Як відомо, роботу у нічний час оплачують у підвищеному розмірі, встановлюваному генеральною, галузевою (регіональною) угодами та колективним договором, але не нижче 20% тарифної ставки (окладу) за кожну годину роботи у нічний час (ст. 108 Кодексу законів про працю України).


Доплату за роботу в нічний час у штатному розписі можна не фіксувати, оскільки її розмір не є однаковим щомісяця і залежить від кількості відпрацьованих нічних годин. Але звісно ви можете вирахувати усереднений показник такої доплати з огляду на кількість нічних годин упродовж року та вказати його у штатному розписі.


👌 Сервіс «Особистий Консультант» це письмові безлімітні швидкі відповіді (від 15 хвилин) на професійні питання.


Отримайте доступ до сервісу, оформивши передплату у пакетах «Професіонал», «Преміум» або «Преміум ПРО».


Джерело: kadroland

 

Статті на тему:


Штатний розпис: правила розробки та складання

Надбавки та доплати до посадових окладів: умови запровадження і виплати

Праця жінок: пільги та гарантії


Шаблони та зразки документів:


Штатний розпис на 2024 рік

Штатний розпис (погодинна оплата праці)