Концепція бронювання шляхом сплати збільшеного фіксованого військового збору: аргументи «за» і «проти»

Навколо концепції бронювання за допомогою сплати збільшеного військового збору за працівника розгорілося багато дискусій. У новині розповідаємо чотири найбільш поширених аргументи проти і контраргументи за цю модель

Голова Комітету з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха розповідає про концепцію бронювання.


Як зауважив Дмитро Наталуха:

Довкола пропонованої концепції бронювання шляхом сплати збільшеного фіксованого військового збору за працівника останні кілька днів розгорілось багато дискусій. Є справедливі зауваження і пропозиції, а є відверта брехня і маніпуляція

Нижче – чотири найбільш поширених аргументи проти і контраргументи за цю модель. Отже:


1. Бронювання породжує «війну для бідних», бо не у всіх є гроші, щоб його оплатити.


На жаль, цей наратив легко викликає емоції та розшаровує суспільство, але не пропонує розв'язання проблеми. Ми зацікавлені в балансі між фронтом і тилом, тому потрібно запропонувати інструменти, які забезпечать збалансованість сил оборони і їх матеріально-фінансове забезпечення без порушення мобілізації. Ця модель пропонує вдосконалення системи мобілізації ресурсів, як людських, так і матеріально-фінансових, з адаптацією до сучасних реалій.


2. Корупційні ризики, які виникають у звʼязку з тим, що ви дасте легальний спосіб «відкупитись».


Наша модель пропонує збільшити фінансову участь бізнесу в підтримці українського війська.

Щоб уникнути корупції, пропонуємо перенести рішення щодо формування списку заброньованих осіб на керівника підприємства замість держави. Це стане відповідальністю власника перед колективом. Тобто, колектив і керівництво повинні знайти баланс і сформувати список так, щоб колектив погодився увійти в нього, оскільки розглядається бронювання до 50% військовозобов'язаних

Щодо створення нової ТОВ для маніпуляцій із бронюванням – треба пам'ятати, що потрібно мати рівну кількість заброньованих і незаброньованих місць, оскільки ліміт становить 50% від військовозобов'язаних. Це ускладнить пошук охочих допомогти «ділкам» або «зайцям» та стати їх фактичними «донорами», які залишаться без броні.


3. Платне бронювання призведе до інфляції.


Насправді, інфляційні ризики зменшаться.


По-перше, збільшення військового збору за кожну заброньовану особу, що є добровільним податком, дозволить державі отримати додаткові кошти, які не є критичними для бізнесу.


По-друге, замість того, щоб бізнес зберігав ці кошти на рахунках або конвертував їх у валюту, держава компенсує державний дефіцит, що є основним джерелом інфляції.


4. Бронювання – лише в інтересах цивільних.


Збільшення фінансування підприємцями армії включає не тільки грошове забезпечення військових. Ця модель дозволить закласти основу для політики майбутнього військових у суспільстві, за рахунок більшої участі підприємців у фінансуванні війська і накопичених сум. Пропонована модель після мобілізації забезпечує фінансування матеріальних благ для військових і їх родин, а також гарантує працевлаштування військових у державних установах на всіх рівнях.


Зараз всі ці пропозиції на етапі обговорення і узгодження.


Джерело: ВРУ