Чи потрібно у наказі про прийняття на роботу зазначати розмір окладу

👇 Таке питання надійшло до сервісу «Особистий Консультант», наші експерти ретельно працювали над ним та надали вичерпну відповідь 🕵️

Чи можна, щоб в заяві про прийняття на роботу працівник прописував «з оплатою згідно зі штатним розписом»? Чи потрібно зазначати розмір окладу працівника у наказі про прийняття на роботу, чи можна написати «згідно зі штатним розписом»?

У заяві працівникові не потрібно вказувати ані розмір окладу, ані що оплата здійснюється за штатним розписом. А ось у наказі, навпаки, слід обов’язково вказувати розмір окладу працівника. А писати «згідно зі штатним розписом» — помилка.


У заяві працівникові достатньо вказати посаду, на яку він має намір працевлаштуватися, а також чи є це місце роботи для нього основним / сумісництвом, дату початку роботи та умови зайнятості (повний / неповний час).


Своєю чергою у наказі про прийняття на роботу обов’язково зазначити розміри посадового окладу (тарифної ставки) працівника відповідно до штатного розпису, надбавок та доплат.


Такий висновок робимо з огляду на те, що розмір оплати праці працівника - це одна з істотних умов праці (ч. 3 ст. 32 Кодексу законів про працю України). А отже із нею працівник має бути ознайомлений під підпис. І він це зробить саме під час ознайомлення із наказом про прийняття на роботу.


До того ж на у п. 7 глави 10 розділу ІІ Правил організації діловодства та архівного зберігання документів у державних органах, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах і організаціях, затверджено наказ Міністерства юстиції України від 18.06.2015 № 1000/5, визначено, що у розпорядчих документах з кадрових питань у разі призначення або звільнення працівника зазначають:


  1. повну дату (число, місяць, рік) фактичного виходу працівника на роботу (припинення трудових відносин);
  2. розміри його посадового окладу відповідно до штатного розпису, надбавок та доплат.


👌 Сервіс «Особистий Консультант» це письмові безлімітні швидкі відповіді (від 15 хвилин) на професійні питання.

Отримайте доступ до сервісу, оформивши передплату у пакетах «Професіонал», «Преміум» або «Преміум ПРО».


Джерело: kadroland

 

Шаблони та зразки документів:


Заява про прийняття на роботу за основним місцем

Заява про прийняття на роботу за сумісництвом на умовах неповного робочого часу

Заява про прийняття на роботу зі змінним графіком роботи

Наказ про прийняття за основним місцем роботи на умовах неповного робочого тижня

Наказ про прийняття на роботу на умовах сумісництва

Наказ про прийняття за основним місцем роботи на умовах неповного робочого дня

Наказ про прийняття за основним місцем роботи з погодинною оплатою праці