Строки виплати зарплати в умовах воєнного часу не змінилися

Роботодавець мусить виплачувати зарплату не рідше ніж двічі на місяць та через проміжок часу, що не перевищує 16 календарних днів. Є послаблення для воєнного стану, але воно застосовується тільки у випадках, коли зарплата не виплачувалася через бойові дії або непереборну силу

Нагадаємо, строки та періодичність виплати зарплати працівникам зазначені в ст. 115 КЗпП і ст. 24 Закону «Про оплату праці». Цими нормами передбачено, що виплата зарплати повинна здійснюватися:


  1. у робочі дні за графіком роботи підприємства;
  2. не рідше ніж двічі на місяць;
  3. через проміжок часу, що не перевищує 16 календарних днів;
  4. не пізніше 7 днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата. 


Згідно з ч. 5 ст. 97 КЗпП оплату праці працівників здійснюють першочергово. Усі інші платежі власник або вповноважений ним орган здійснюють після виконання зобов’язань щодо оплати праці. До того ж своєчасність та обсяги виплати зарплати працівникам не можуть залежати від інших платежів та їхньої черговості (ч. 6 ст. 24 Закону України «Про оплату праці»).

Нагадаємо, за порушення встановлених строків виплати зарплати працівникам, інших виплат, передбачених законодавством про працю, більш як за один місяць, виплата їх не в повному обсязі – штраф у трикратному розмірі мінімальної зарплати, встановленої законом на момент виявлення порушення. Отже, розмір штрафу у 2024 році складатиме: з 1 січня – 21 300 грн; з 1 квітня – 24 000 грн

Варто пам’ятати: якщо під час дії воєнного стану роботодавець виконає припис у повному обсязі, то фінансові санкції, тобто штрафи за ст. 265 КЗпП, до нього не будуть застосовуватися (ст. 16 Закону України від 15.03.2022 №2136-ІХ «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану»).


Крім того, роботодавець звільняється від відповідальності за порушення зобов’язання щодо строків оплати праці, якщо доведе, що це порушення сталося внаслідок ведення бойових дій або дії інших обставин непереборної сили (ст. 10 Закону України від 15.03.2022 №2136-ІХ «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану»).


При цьому, звільнення роботодавця від відповідальності за несвоєчасну оплату праці не звільняє його від обов’язку виплати заробітної плати.


У разі неможливості своєчасної виплати заробітної плати внаслідок ведення бойових дій, строк виплати зарплати може бути відтермінований до моменту відновлення діяльності підприємства.


Джерело: Держпраці